Nagyobb gyorsítótár az AMD CPU lapkákon

Széll Zoltán, 2006. január 23. 11:02
Az AMD licencelt egy memórialapka technológiát, amely a mainál ötször nagyobb kapacitású gyorsítótár integrálását teszi lehetővé a CPU lapkákra anélkül, hogy a szilíciumdarabka méretét növelni kellene.
A technológiát Z-RAM-nak hívják, amelyet a nemrég alapított amerikai-svájci cég, az Innovative Silicon fejlesztett. A Z-RAM technológia ötször nagyobb tárolási sűrűséget tesz lehetővé, mint a beágyazott S-RAM. Jelenleg az utóbbi technológiát használják a CPU lapkákra integrált gyorsító-tárakhoz. A Z-RAM technológiát úgy fejlesztették, hogy használható a SOI (silicon-on-insulator = szilícium szigetelőn) technológiához, amelyet az AMD alkalmaz a CPU lapkák gyártásához.

Az AMD technológiai fejlesztésekért felelős alelnöke, Craig Sander elmondta: "első ránézésre" a technológia nagyon ígéretes, de még nagyon sok munka vár a fejlesztőmérnökökre, hogy az AMD CPU-i mellé integrálják a szilíciumlapkákra. Mindenekelőtt méretezni kell az AMD jövőbeli gyártástechnológiai csomópontjaihoz., először a 45 nm-eshez. Az AMD már tesztelte a Z-RAM 90 nm-es és 65 nm-es változatát, de bevezetésére csak sokkal később, a 45 nm-es technológiával kerül sor.
Kulcsszavak: lapka AMD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55