IBM biztonsági évértékelő - változó online bűnözési trend

Genda Csongor Zoltán, 2006. január 24. 20:28
Az IBM számítógépgyártó tegnap közzétette a "Business Security Index Report" értesítőjét, amelyben kielemezvén az eddigi történéseket, előrevetítik a jövő internetes biztonsági veszélyeit.
A konszern szerint megváltozóban van az online bűnözési trend, vagyis az eddigi globális viszonylatban nagy fenyegetettséget jelentő támadások csökkenni fognak, és a bűnözők pedig mindinkább a rejtett, vállalatokat zsaroló, kisebb akciókat részesítik majd előnyben korábbi nagyszabású tetteikkel szemben.

Az IBM kiadványából kiderül, hogy az elmúlt esztendőben történt, IT-világot megrengető komoly támadások nagy részének veszélyességi szintje közepes besorolásúként minősíthető, és a 2005-ös esztendő előtt még széles körben terjedő manipulatív szoftverek gyakorisága is megcsappanni látszik.

Az elkövetkezőkben a szájberbűnözők célzott támadásokat irányítanak majd, és a felhasználók hiszékenységét akarják jobban kihasználni. Így ezután a hackerek a cégek és vállalatok leggyengébb láncszemeit, az alkalmazottakat célozzák meg, akiket a Spear Phishing módszerével tévesztenek meg. A cégek munkatársainak elküldenek a bűnözők egy olyan spamüzenetet, amelyet belső e-mailként tüntetnek fel, s a gyanútlan áldozatok abban a hiszemben, hogy egy hivatalos levélre válaszolnak, készségesen kiadják az ebben kért információkat.

"A magas beosztású személyeknek ezentúl fel kellene hívniuk beosztottaik figyelmét erre a veszélyre, hogy ne kerülhessen sor a bizalmas vállalati információk idegen kezekbe való kerülésére" - nyilatkozta Georg Haberl, az IBM szóvivője.

A továbbiakban kitér még a tanulmány az azonnali üzenetküldő szolgáltatásokon keresztül terjesztett kártevőkre, melyek célja, hogy a megfertőzött számítógépeket zombi PC-kké alakítsák. A mobilkészülékekre irányuló támadások is igencsak megszaporodtak az elmúlt évben, amely a szakértők szerint szintén aggodalomra ad okot.
Kulcsszavak: security IBM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14