Webalapú szövegszerkesztő technológiát vesz a Google

Milkovits Gábor, 2006. március 11. 09:45
A Google felvásárolta a Writely nevű, iternetalapú szövegszerkesztő alkalmazást fenntartó Upstartle céget, amiből egyes elemzők rögtön a Microsoft Office-szal való versengési szándékra következtetnek.
A felvásárlás tényét mindkét vállalat megerősítette. A jelenleg még béta tesztváltozatban létező Writely programban egyelőre nem történik változás, vagyis továbbra is ingyenes marad, ugyanakkor az eddig regisztrált felhasználók férhetnek csak hozzá, míg a többiek egyelőre várólistára kerülnek. Az augusztusban beindított szolgáltatással különféle MS Word vagy OpenDocument formátumban készült dokumentumokat lehet weboldalon vagy blogon közzétenni, december óta pedig lehetséges a PDF formátumba történő mentés is. Az Upstartle eredetileg, a tesztelés lezárultával egy fizetős prémium verziót is beindítani tervezett, amelynek ez utóbbi funkció is a részét képezné – a Google konkrét tervei egyelőre nem ismertek. Az online keresőjéről közismert tartalomszolgáltató részéről csupán annyit közöltek, hogy „az innovatív technológia és a tehetséges csapat” miatt vették meg az Upstartle-t.

Arról, hogy a Google egy a Microsoft Office irodai programcsomaggal rivális szolgáltatást kíván indítani, már azóta folynak találgatások, hogy a cég partnerségi megállapodást kötött a Sun-nal az OpenOffice tobvábbfejlesztésére. Az Upstartle részéről ugyanakkor Claudia Carpenter társalapító egy februári interjúban elutasította a MS Office-szal való közvetlen verseny gondolatát. Kérdés persze, hogy mi a Google véleménye erről. A vételár egyébként a legtöbb részlethez hasonlóan szintén nem ismert.

Kulcsszavak: office iroda Google

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14