Microsoft: a szoftver javítja a versenyképességet

MTI Sajtóadatbank, 2006. április 14. 15:38
Egy vállalat sikeressége alapvetően az emberi erőforráson múlik, aminek a támogatásában kulcsszerepe van az informatikának, s ezen belül a szoftvereknek - mondta Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója csütörtökön Budapesten.
A Microsoft Megoldás Konferencia 2006 rendezvényen kifejtette: a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalatoknak az informatikai rendszerek akkor nyújtanak igazi versenyelőnyt, ha alkalmazásuk felhasználói hatékonysággal párosul. Azaz az alkalmazottak az informatika segítségével megfelelően kiszolgálják a jól fizető ügyfeleket, partnereiket és szállítóikat, s fejlesztik termékeiket és szolgáltatásaikat.

A konferencia egyetlen technológiai előrejelző témájú előadását "Merre tovább? A 2007-es Office rendszer" címmel Kőnig Tibor, a Microsoft Magyarország szakmai vezetője tartotta.

A konferencián Komáromi Zoltán, az informatikai piac elemzésével foglalkozó IDC Magyarország country managere elmondta: 2005-ben a magyar informatikai piac 2,25 milliárd dollárt tett ki, s ezzel Kelet-Közép-Európa élvonalába került, Csehország és Lengyelország közé. Igaz, az osztrákhoz viszonyítva a magyar piac csupán egyharmad nagyságú.

Komáromi Zoltán közölte: a bruttó hazai termékhez viszonyítva (GDP) a magyarországi informatikai költés 2,3 százalék, szemben az uniós 3 százalékos átlaggal. Hozzátette: az uniós 15-ök egy főre jutó éves informatikai költése eléri a 700 dollárt, míg Magyarországon csak 200-250 dollárt tesz ki.

A country manager elmondta: 2005-ben az informatikai piac 5 százalékkal bővült Magyarországon, de a következő időszakban a növekedés éves szinten eléri a 7-8 százalékot. Ezen belül a hardverpiac az átlag alatt, míg a szoftverpiac az átlag felett, 8-9 százalékkal növekszik.

Magyarországon a szoftver szegmensen belül az egyik legdinamikusabban bővülő terület a vállalatirányítási szoftver (ERP) piac: 2005-ben a teljes ERP-piac 15,1 százalékkal nőtt, s 60 millió dollár tett ki.

Biber Attila, a Microsoft üzletágvezetője ezzel kapcsolatban elmondta: a nagyvállalati piac gyakorlatilag telítődött, s ezért a növekedés motorja a kis- közepes vállalati (kkv) szektor. Hozzátette: az idén a kkv-területen 10-15 százalékos növekedés várható.

A magyar leányvállalat részesedése a kkv ERP-piacon a Microsoft Business Solution termék révén 2005-ben 20-25 százalék volt, s tavaly az összes új licenc eladása területén is hasonló arányt értek el.

A kkv-piacról az üzletágvezető elmondta: a tervezett projektek 15-20 százaléka meghiúsul, mivel a vállalatvezetők, különböző okokból, végül lemondanak az ERP-rendszerről. Az ERP elterjedésének másik gátja, hogy az igényelhető állami támogatásokról való döntés nagyon lassú, sokszor 6-8 hónapot vesz igénybe a külső forrás
bevonása.

Biber Attila közölte: az ERP-piacon a tavalyi 100 százalékos növekedés után az idén 50 százalékosat szeretnének elérni. A feleakkora növekedés egyik oka az is, hogy magasabb bázis alapján alakították ki tervüket.

Az üzletágvezető elmondta: a teljes ERP-piacon 7-8 százalékos a részesedésük, az innen származó bevételük legalább 1 millió dollárral nő évente, s ez hosszabb távon is fenntartható.
Kulcsszavak: Microsoft-hu konferencia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55