Megszabadult az Alchemy lapkáktól az AMD

Milkovits Gábor, 2006. június 14. 09:05
Az Advanced Micro Devices eladta Alchemy elnevezésű, kisméretű hordozható eszközökbe való processzorainak gyártási és forgalmazási jogát a Raza Microelectronics-nek, megszabadulva ezzel egy nem túl sikeres termékétől.
Az Alchemy lapkákkal a fő gond nem is a vártnál gyengébb szereplés, hanem inkább az volt, hogy MIPS utasításkezelő architektúrájukkal kilógtak a szinte kizárólag x86-os technológiára épülő AMD termékek sorából. Márpedig az utóbbira írt szoftverek nem futnak a másik platformon, és megfordítva, az elnök-vezérigazgató Hector Ruiz vesszőparipája ugyanakkor éppen az „x86-ot mindenhová” alapelv. Az eladás úgy tűnik, hogy mindkét fél számára előnyöket hozhat, mivel a Raza ezzel átveszi az MIPS fejlesztéseket az AMD-től, a két cég pedig szorosan együttműködik majd a jövőben. A Raza jelenleg hálózati és biztonsági MIPS csipeket gyárt, az Alchemy termékekkel viszont most betörhet a fogyasztói elektronikai piacra is.

Az AMD és a Raza Microelectronics kooperációjának tengelyében elsődlegesen az AMD Torrenza projektje áll, amelynek keretében külsős cégek processzorait integrálják az AMD Opteron lapkákkal, különleges feladatokra szabott, komplex készülékekhez.

Kulcsszavak: processzor AMD

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36