Meztelen világbajnokságot hirdető féreg terjed

forrás Prim Online, 2006. június 21. 12:01
A SophosLabs - a Sophos globális vírus-, kémprogram- és spamanalizáló központjainak globális hálózata - szakértői felhívták a felhasználók figyelmét egy olyan új e-mail féregre, amely a futball-világbajnokság iránti érdeklődést kihasználva megpróbálja megtámadni a számítógépeket.
A W32/Sixem-A féreg számtalan álca segítségével próbál fertőzni, többek között olyan címszavakat használva a levél tárgyában, mint pl. “Meztelen világbajnoki meccs egyeztetve", “Focirajongók öt tizenévest öltek meg" és “Őrült focirajongók".

A féreg által küldött üzenetek közül egy:

Nudists are organising their own tribute to the world cup, by staging their own nude soccer game, though it is not clear how the teams will tell each other apart. Good photos ;)

Egy másik üzenetre példa:

Soccer fans killed five teens, watch what they make on photos. Please report on this all who know.

és mindezt úgy tüntetik fel, mintha a CNN hírszolgálattól érkezett volna.

Amennyiben a csatolmányt elindítják, az megpróbálja hatástalanítani a fertőzött számítógépen található biztonsági szoftvereket és ezután más e-mail címekre továbbítja önmagát.

"Ez a féreg megpróbálja kihasználni a futball-világbajnokság iránti érdeklődést a számítógépfelhasználók megfertőzésére. Míg néhány címzett a meztelen futballt vonzó lehetőségnek tartja, ez egy olyan féreg, amit jobb figyelmen kívűl hagyni, mivel Önt a hackerek kezére játssza" - mondta Graham Cluley, a Sophos vezető biztonsági szakértője. "Nagy a valószínűsége, hogy egyre több internetes bűnöző próbál profitálni a felhasználók futballőrületéből a futball-világbajnokság előrehaladtával - az embereknek nem árt felkészülnie a biztonsági fenyegetésekre, vagy öngólt fognak rúgni."

A Sophos antivírustermékei 2006. június 19. angol helyi idő szerint 21:12 órától automatikusan frissültek a féreg blokkolására.

A Sophos szakértőinek jelentése szerint nem ez az első eset, hogy a hackerek megpróbálnak előnyt és hasznot szerezni a futball-világbajnokságból.

2006. májusában a W32/Zasran-D féreg ajánlott fel a világbajnokságra jegyeket a német számítógép-felhasználóknak. Egy évvel ezelőtt a Sober-N féreg tette ugyanezt. 2002-ben a VBS/Chick-F vírus próbálta a felhasználók elszántságát kihasználni a Dél-Korea-i / Japán VB eredményeivel kapcsolatban.

"Világszerte emberek milliói követik a világbajnokság eseményeit, és az internet és e-mail használatával próbálnak lépést tartani a legfrissebb információkkal. A múltban a vírusok az olyan hírességek népszerűségét próbálták kihasználni, mint Anna Kournikova és Britney Spears, most azonban Ronaldo, David Beckham vagy Wayne Rooney lehetnek a soron következő hírességek" - folytatta Cluley. "Nagy a valószínűsége, hogy egyre több internetes bűnöző próbál profitálni a felhasználók futball őrületéből a futball-világbajnokság előrehaladtával."
Kulcsszavak: security Sophos

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59