Megjelent OpenOffice.org 2.0.3 magyar változat

forrás Prim Online, 2006. július 3. 16:41
Elkészült és letölthető az OpenOffice.org irodai programcsomag legújabb, 2.0.3-as verziója. Az OpenOffice.org 2.0.3 irodai programcsomag továbbfejlesztett változata elérhető Windows, Linux operációs rendszerekhez.
Újdonságok az OpenOffice.org 2.0.3 verziójában

  • Tovább javított kompatibilitás a Microsoft Office fájlformátumaival
  • E-mail küldési lehetőség bővítése
Az OpenOffice.org képes a Fájl menü küldés almenüjéből az OpenDocument és PDF formátumok mellett most már Microsoft Office fájlformátumokban is azonnal dokumentumot csatoltan küldeni.
  • Még több beállítási opció PDF-dokumentumok előállításakor
Az PDF-exportálást beállító párbeszédablak három laposra bővült. Ezentúl megadható, hogy a PDF-néző program (például: Adobe Acrobat Reader) milyen alapbeállításokkal nyissa meg az exportált PDF-fájt. Például: teljes képernyő, eszköztár és menü eltüntetése, könyvjelzők vagy miniatűrök megjelenítése stb.
  • Magyar függvénynevek a Súgóban
Egyelőre csak az FSF.hu változatban a Calc Súgója tartalmazza a magyar Excel függvényneveit. Például ha valaki nem tudja, hogy az FKERES függvénynek mi a megfelelője a Calcban, most már a Súgó tárgymutatójában megtalálja, hogy "FKERES lásd: VLOOKUP".
  • Továbbfejlesztett CSV fájl mentés
A strukturált szövegbe (CSV) mentéskor mostantól megadható, hogy az adatokat a megjelenésük vagy az értékük szerint mentse-e a program, azaz vegye-e figyelembe a cellára megadott számformátumot, vagy csak a nyers adatot kezelje. Az alapértelmezés a megjelenés szerinti mentés. Fontos figyelembe venni, hogy a számformátumtól függően a mentett adat esetleg nem olvasható vissza később számként.
  • Precízebb helyesírás-ellenőrzés és elválasztás a Magyar Ispell 1.1-el
A magyar helyesírási szótár legújabb, javított verziója kerül be az FSF.hu által kiadott magyar OOo-ba.
  • Magyar nyelvű tárgymutató fejlesztései
A magyar nyelvű tárgymutató készítésénél a két vagy három karakterből álló betűkkel (cs, dz, dzs, gy, ny, sz, ty, zs) kezdődő tárgymutató-bejegyzések külön csoportba szerveződnek. A betűrendbe sorolásnál e több karakterből álló betűk a magyar betűrend szerinti helyükre kerülnek.
  • UTF-8 kódolású szövegfájlok a Base adatbázis-kezelő programban
Mostantól beolvastathatunk UTF-8 kódolású strukturált szövegfájlokat (CSV) a Base programmal, azaz lehetőségünk van ezt a karakterkódolást kiválasztani a Szerkesztés - Adatbázis - Tulajdonságok párbeszédablak Karakterkészlet listájából.
  • Objektumok elnevezése
A képeken, OLE-objektumokon és csoportokon kívül most már a többi rajzobjektum is ellátható névvel a Calc programban is. Minden objektumtípus helyi menüjében megjelenik az Objektum elnevezése... menüparancs.
  • Hibajavítások
Megnövelt teljesítmény (egyes esetekben akár 23%-os gyorsulás)
  • A felhasználói felület javításai
  • Biztonsági javítások
Belső kódellenőrzés során három potenciális sebezhetőséget fedeztek fel a fejlesztők. A hibákat kihasználó rosszindulatú kódok még nem ismeretesek, de mindenkinek javasolt, hogy minél előbb térjen át az OpenOffice.org 2.0.3-ra, vagy telepítse a javítófoltokat az OpenOffice.org 1.1.5-re. (http://www.openoffice.org/security/bulletin-20060629.html)
  • Még több nyelvi változat
Beépített frissítéskereső eljárás (jelenleg nem elérhető az OpenOffice.org FSF.hu változataiban)
Kulcsszavak: OpenOffice

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14