Sikeres évet zárt az Oracle Hungary

forrás Prim Online, 2006. július 4. 15:15
Sikeresnek bizonyult a májusban véget ért 2006-os pénzügyi év az Oracle Hungary számára, a vállalati szoftverek konszolidálódó piacának a cég egyértelmű nyertese.
A magyar leányvállalat alkalmazás-értékesítési bevétele - az év során megvásárolt cégek forgalma nélkül - közel két és félszeresére nőtt, a megvásárolt cégek szoftverértékesítéseivel együtt pedig háromszorosára, így a vállalat forgalmának immár jelentős része e területről származik. A cég a növekvő bevételek mellett megerősítette vezető pozícióját az adatbázispiacon, valamint új technológiai területeken sikerült áttörést elérnie. Utóbbiak közül az Oracle Fusion Middleware köztesplatform terén várható további jelentős növekedés, az ebből származó bevételek az előző évhez képest 25%-kal nőttek.

Alkalmazások: növekedés minden téren


Az Oracle Hungary sikere az alkalmazások terén organikus és homogén fejlődést takar, azaz a cég több mint 20 új alkalmazás-ügyfele közt egyaránt megtalálhatók kis- és nagyvállalatok, a verseny és a közszféra képviselői, illetve különböző alkalmazásokat - klasszikus gazdálkodás, HR, CRM - bevezető vállalatok.

Az Oracle az elmúlt években tudatosan és következetesen egyre nyitottabbá tette az alkalmazás és technológiai portfolióját, amelynek köszönhetően mára minden nem Oracle rendszert használó vállalat potenciális ügyfelévé vált. Számukra az Oracle valós választási lehetőséget kínál az alternatív és kiegészítő megoldás révén. Emellett az Oracle E-Business Suite, a JD Edwards és a Siebel alkalmazások mindegyike több különböző iparági megoldást rejt magában, amely az Oracle számára a következő években is hasonló növekedési ütemet biztosíthat a vállalati alkalmazások piacán.

A pénzügyi év során lezajlott akvizíciók is az iparági megoldások bővítést szolgálták. Az iFlex banki megoldásnak már Magyarországon is vannak új felhasználói, az Allianz Biztosító Rt., az FHB és az Aegon. Új lendületet kapott a hazai piacon a Siebel is a Magyar Telekom jelentős CRM-beruházása révén, míg a Retek kereskedelmi megoldását a legnagyobb hazai kereskedelmi cég, a Tesco Globál Áruházak Rt. vásárolta meg.

Az iparágak tekintetében a legnagyobb növekedést a KKV szektorban tapasztalta a vállalat, ahol a JD Edwards megoldások a legnépszerűbbek. Szintén sikerrel zárta az évet a kormányzati üzletág, e téren a legfigyelemreméltóbb eredmény a Közútkezelő Kht-nál bevezettet rendszer, amelynek köszönhetően mára a teljes magyar útgazdálkodás Oracle alkalmazásokkal történik.

Megkülönböztető technológiai funkciók és új területek

Az Oracle az adatbázis-piacon megőrizte vezető szerepét. Ezen belül a cég számára fontos trend, hogy az adatbázis-értékesítésekből származó bevételek egyharmada már opciókból származik, azaz többletfunkciókat, kényelmi, teljesítménybeli vagy kezelhetőségi előnyöket jelentő komponensek értékesítéséből. Mindez azért fontos, mert ezek nem csak új ügyfelek számára, hanem a meglevő felhasználóknak is értékesíthetők.

A technológiai területen jelentősen növekvő piaci szegmens a kis- és középvállalatok köre, ahol a bővülő partneri körnek, új termékek bevezetésének és a kedvező árazásnak köszönhetően másfélszeresére nőttek az eladások.

A vállalat szintén jelentős forgalomnövekedésre számít a köztesplatform-értékesítésben, amelyhez megfelelő alapot teremt a piacon egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező Oracle Fusion Middleware. Egyre több cég törekszik heterogén rendszerek kialakítására, amelyhez az Oracle köztesplatformja hosszú távú megoldást jelent. A köztesszoftver az Oracle E-Business Suite alkalmazáscsomag mellett számos más vállalati alkalmazást is támogat, és emellett több ezer olyan független szoftverszállító munkáját is segíti, amelyek a köztesszoftvert saját alkalmazásaik fejlesztési platformjaként használják. Az Oracle Fusion Middleware különlegessége a menet közbeni integráció támogatása, amely révén zökkenőmentesen integrálható más (nem Oracle-fejlesztésű) köztesszoftver-termékekkel és adatbázis-kezelőkkel, elősegítve a heterogén üzleti alkalmazások szoros együttműködését.

Az év során Kiemelkedő technológiai projekt zárult az APEH-nál, ahol három rétegű (adatbázis / alkalmazás szerver / böngésző) architektúrára állt át a szervezet. Több ezer felhasználó immár kizárólag webes környezetben használja az alkalmazásokat, ami elsősorban az üzemeltetést egyszerűsíti nagymértékben. Szintén az év jelentős projektje volt a Malévnál bevezetett - egyedi fejlesztésű - flottarotációs rendszer, amellyel a légitársaság évente közel egymilliárd forintos fedezetnövekedést ér el.

Ebben a pénzügyi évben ért be a piacon a RAC (Real Application Cluster, azaz alkalmazás-fürtözéses) technológia, amely a kereskedelmi forgalmú és az egyedi fejlesztésű alkalmazások esetében egyaránt lehetővé teszi azok módosítás nélküli futtatását fürtözött, olcsó kiszolgálókon. Az ügyfelek egyre többen választják a RAC-ot, amikor stabil, megbízható, mégis rugalmas technológiát keresnek kritikus alkalmazásaik alá.

A vállalat szintén kedvező eredményeket ért el az adatbázis-particionálási (Partitioning option) és a térinformatikai adatbázis-kezelő (Oracle Spatial) rendszereivel, utóbbit számos közigazgatási szerv, önkormányzat, közüzemi szolgáltató, telko cég, illetve sok több ingatlannal, épülettel rendelkező szervezetek vezeti be.

Az Oracle tovább növelte forgalmát a köztesplatformok piacán is, az év e téren az új technológiák (SOA, BPEL) jegyében telt. A több új ügyfél közül kiemelkedő a Fővárosi Csatornázási Művek BPEL projektje, ahol kis szigetrendszereiket lecserélték le egy új, ügyfélszolgálati munkát támogató folyamatvezérelt informatikai rendszerre.

A portáltechnológia és a dokumentummenedzsment elsősorban a GVOP-s pályázatokban bizonyult sikerterületnek, ilyen projektekre került sor például Nagykátán, Pécset, Bátonyterenyén és Marcaliban.

Partnerek: bővülő termékkör, mélyülő szakértelem

Az Oracle bevételeink több mint fele partnereken keresztül folyik be, így a partneri hálózat építése a stratégiai célok között szerepel. Az elmúlt évben jelentősen nőtt a partnereken keresztül eladott lincenszekből származó bevétel is, több mint egyharmadával. A pénzügyi év során tovább erősödött az Oracle-partnerek tábora, amely mennyiségi (25%-os) és minőségi fejlődést is takar. Egyre több cég veszi fel portfoliójába az Oracle megoldások valamelyikét, egyre többen specializálódnak és válnak szakértővé valamilyen iparági megoldásban. A piaci konszolidáció, a felvásárlások további lehetőséget nyitnak meg a partnerek számára, akik egy-egy újabb termékkel, ügyfélkörrel bővíthetik tevékenységüket.

A leggyorsabban bővülő kis-és középvállalati szegmens számára az Oracle kizárólag partnereken keresztül értékesít, ezért e téren különösen nagy szerep hárul rájuk. A kisebb méretű cégek toborzásához az Oracle bejelentette - és alkalmazza - a Quickstart Plus programot, amely révén már számos új cég csatlakozott a partneri körhöz.

Az Oracle arra törekszik, hogy az IT cégek közt e téren fennálló versenyben partnerhálózatának kezelése és támogatása szempontjából az iparág élvonalába tartozzon. Az Oracle partner-stratégiája nem az egymás elleni versenyeztetésen alapul, hanem a partnerek lehetőséghez juttatásán és a piaci terület növelésén.

Az Oracle magyarországi partnereinek magas szakmai színvonalát bizonyítja, hogy az E-best és az A.B.Con cégek európai szinten is az első három JD Edwards partner között találhatók.

Munkatársunk kérdéseire a mai sajtótájékoztatón a következő válaszokat kapta:


  • Az Oracle Hungary 2006. pénzügyi éve (FY2006) teljes árbevétel-növekedése a 2005. pénzügyi évhez (FY2005) képest sem százalékosan, sem abszolut értékben nem publikus.
  • FY2006 során az Oracle Hungary eredményeit változatlan, 160 fős létszámmal teljesítette.
  • A cég által az elmúlt pénzügyi év során tartott felhasználói oktatás/tréning/szeminárium eseményein részt vevők összlétszáma publikus adat, azt az előadók későbbre ígérték megadni.
  • Az FY2006 pénzügyi évben az Oracle Hungary teljes forgalmának több mint 50%-a a cég 200 partnervállalatán keresztül realizálódott.
  • Az Oracle Hungary az FY2007-ben az idei pénzügyi év eredményeinek megismétlődését reméli, kétszámjegyű árbevétel-növekedést prognosztizálva.
Kulcsszavak: Oracle-hu

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelent a NEXT 3D konferencia programja

Megjelent a NEXT 3D additív gyártás és digitalizálás konferencia programja. Nem kevesebb, mint 15 hazai mérnök és vezető szakember fogja megosztani 3D technológiai sikereit és tapasztalatait a résztvevőkkel. A konferenciaprogram alapján a NEXT 3D látogatói felbecsülhetetlen értékű tudással bővíthetik 3D nyomtatási és 3D szkennelési ismereteiket.

2024. május 14. 16:29

Ezek az idei kulcstémák a webes és marketing stratégiák terén

Mások mellett Balogh Levente, a Szentkirályi ásványvíz alapítója, Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő, Sárospataki Albert, a Billingo vezérigazgatója és Huszár Viktor, a Teqball társalapítója is előadást tart az idei Maximum Web és Marketing Konferencián, ahol a résztvevő vállalkozók elsősorban a sikeres cégvezetés és online működés megvalósításához gyűjthetnek hasznos tudást a leghitelesebb példaképektől.

2024. május 14. 14:52

A BASF a sikeres Ethernet-APL kísérletet követően az ABB-t választotta zöldmezős projektjeihez

A BASF első európai zöldmezős Ethernet Advanced Physical Layer (Ethernet-APL) projektjének részeként az ABB-t választotta az elosztott vezérlőrendszerekhez (DCS).

2024. május 14. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36