Nincs megengedhető kockázat

Az IC Bank a NOD32-t választotta

forrás Prim Online, 2006. július 5. 11:31
Eredményesen zárult a NOD32 antivírusrendszer bevezetése az IC Bank központjában és teljes fiókhálózatában. Az új, központilag menedzselt antivírus-megoldásnak köszönhetően nem csupán a bank informatikusai lélegezhettek fel, a számítógép-felhasználók ugyancsak élvezik a NOD32 zavartalan működésének előnyeit.
Az IC Bank egy budapesti központtal és hat fiókkal rendelkezik. A gördülékeny és hatékony munkamenethez kialakított számítógépes hálózatba több mint 120 munkaállomás és számos szerver kapcsolódik. "A gépeken tárolt adatok - szerződések, számlák, ügyfelek adatai, munkaanyagok, szerződésminták, szabályzatok, a levelezés és az egyéb titkos banki dokumentumok - megfelelő védelme maximális biztonságot követel, a bank esetében nincs megengedhető kockázat" - mondta Bánfalvi Tibor, az IC Bank IT igazgatója. E filozófiának azonban nem felelt meg maradéktalanul a korábbi antivírusprogram, melynek nagy erőforrásigénye mellett a szoftver használata során gyakorta jelentkező technikai problémák is gondot okoztak. A bank informatikai vezetése ezért úgy döntött, hogy a meglévő biztonsági megoldásokat egy hatékonyabb antivírus rendszerrel egészítik ki.

"Egy olyan alkalmazást kerestünk, amely a független tesztek szerint hatékony védelmet jelent az internetes károkozók ellen, rendelkezik központi menedzsment konzollal, és e mellett alacsony az erőforrásigénye" - mondta Bánfalvi Tibor. Ezt követően a bank szakemberei megkezdték a független víruslaboratóriumok vizsgálati eredményeinek elemzését. A mezőnyből - rendszeres kiváló minősítése okán - a NOD32 antivírus rendszer tűnt ki, de további két vírusirtó neve is bekerült a kipróbálandó megoldások közé. Ezután a szakemberek működő környezetben is letesztelték a szóba jöhető antivírus rendszereket, aminek eredményeképpen a bank informatikai vezetése úgy döntött, hogy a NOD32 antivírus rendszer a legoptimálisabb választás számukra.

Jól átlátható, könnyen karbantartható

"Nem az ár volt a kiválasztás fő szempontja, inkább a tényleges hatékonyságot, azaz az ár/érték viszonyt tartottuk szem előtt. És ebben is igen jó mutatókkal rendelkezett a NOD32" - mondta Bánfalvi. A kiválasztást követően az IC Bank a Zeon Infotech Kft.-től, a program egyik viszonteladójától mind a munkaállomásokra, mind a levelezőszerverre megvásárolta a szükséges NOD32 licenceket.

A NOD32 az üzemeltetés tapasztalatai szerint is kiválónak bizonyult - a logikus felépítésnek köszönhetően sem a kezelőfelület, sem a menedzsment konzol használatának elsajátítása nem igényelt nagy energiaráfordítást. "A munkaállomások karbantartásához távolról is hozzáférést biztosító menedzsment konzol ideális megoldás a nagy gépparkot üzemeltető vállalatok számára" - hangsúlyozza Bánfalvi.

Az antivírusrendszer így jó befektetésnek bizonyult. "Jól átlátható, könnyen karbantartható alkalmazás - így az informatikusainknak jóval több idejük marad egyéb feladataik ellátására, ami természetesen a költségeink csökkenésében is megmutatkozik" - mondta az IT igazgató. "Míg az eddig használt vírusirtó egy teljes vírusellenőrzéskor komoly fennakadásokat okozott a rendszer teljesítményében, most észre sem vesszük, hogy a háttérben a program pár perc alatt átvizsgálja a teljes merevlemezt. A gyakorlat mindenben igazolta a tesztlaborok eredményeit: a bevezetés óta nem jutott át a NOD32-n vírus, sőt, az első teljes rendszervizsgálatkor több olyan férget is megtalált, amit az előző megoldás nem ismert fel " - összegezte tapasztalatait Bánfalvi Tibor.
Kulcsszavak: NOD32

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50