Létezhet-e az internet spamek nélkül?

forrás Prim Online, 2006. július 11. 14:49
A Trend Micro, a tartalombiztonsági és fenyegetéskezelési megoldások egyik vezető szállítója is részt vett június végén az üzenetek káros célra történő felhasználása ellen létrehozott munkacsoport (Messaging Anti-Abuse Working Group) hetedik alkalommal megrendezett közgyűlésén Brüsszelben. Az internetszolgáltatók képviselőiből és hálózatüzemeltetőkből álló munkacsoport ülésen szó esett a spamek terjedési módjairól, a megelőzés módszereiről, valamint az anti-vírus gyártók és az internetszolgáltatók szorosabb együttműködési lehetőségéről is.
A találkozón a Trend Micro képviseletében Dave Rand a Trend Micro internetes tartalombiztonságért felelős részlegének műszaki igazgatója elmondta, hogy az internetszolgáltatókkal történő szorosabb együttműködés nagymértékben hozzájárulna a spamek számának visszaszorításához és terjedésük megelőzéséhez. Ezért is érdemes megvizsgálni, hogy az internetszolgáltatók milyen lépéseket terveznek a jövőben a levélszemét terjedésének megállítása érdekében.

A Trend Micro közzétette néhány megállapítását a spamek terjedésével kapcsolatban:


Az internetszolgáltatók hálózatain keresztül terjedő levélszemét 35 százaléka kínai internetszolgáltatókon keresztül folyik.
A levélszemét továbbítását 100 internetszolgáltató esetében azonosították. A regisztrált mennyiség 50 százaléka a 10 legnagyobb szolgáltatótól származik.
A Trend Micro szerint mára a levélszemét 80 százaléka botokkal megfertőzött számítógépekről származik. A botok - olyan alkalmazások, amelyek egy felhasználó, vagy más alkalmazás ügynökeként működnek - a leggyakrabban előforduló rosszindulatú kódok, amelyek meglepően nagy számban találhatók meg az óvatlan felhasználók rendszerein. A feltört és hackerek irányítása alatt lévő számítógépek (zombik) hálózata a botnet. Napjaink egyik legsúlyosabb internetbiztonsági problémáját jelentő, számítógépek tíz- és százezreiből álló botnetek szinte bármilyen szervert lebéníthatnak egy támadás során, spamek millióit küldhetik el róluk, és illegális tartalmak tárolására is alkalmasak.

A tendencia azt mutatja, hogy a spamek fejlődésével párhuzamosan a spam-küldők nem elégszenek meg azzal, hogy kellemetlenségeket okoznak az elektronikus postafiókok elárasztásával, hanem igyekeznek a technika kihasználásával egyre több pénzhez jutni. Mivel az internet a társadalom virtuális leképezése, a kiberbűnözőket is elsősorban a pénzszerzés motiválja ugyanúgy, ahogy a valóságban a bűnözők célja is leggyakrabban a pénzszerzés.

Dave Rand szerint szükség van a spamek terjedési módjainak, és az ellenük való védekezési módszerek további elemzésére, hiszen azok ismeretében a szolgáltatók is hatékonyabban tudnák minimalizálni a hálózatukon keresztül terjedő levélszemét mennyiségét.

Kulcsszavak: security Trend Micro

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50