Novell SUSE Linux Enterprise 10: Új vállalati platform született

forrás Prim Online, 2006. július 27. 11:06
A Novell SUSE Linux Enterprise 10 egy átfogó, nyílt vállalati platform, amely magában foglalja mind a szerver, mind a desktop oldali megoldásokat: a SUSE Linux Enterprise Server 10-et és a SUSE Linux Enterprise Desktop 10-et, valamint a Novell Customer Centert, egy online portált, ahol a műszaki támogatás mellett a szoftverfrissítések, hibajavítások is egy helyen elérhetőek.
A Novell bejelentette, hogy elérhető a következő generációs nyílt vállalati platformja, a SUSE Linux Enterprise 10. A Novell SUSE Linux Enterprise 10 tartalmazza a SUSE Linux Enterprise Server és SUSE Linux Enterprise Desktop termékeket, így biztonságos és megbízható alapot nyújt a vállalati felhasználóknak az asztali megoldásoktól az adatközpontokig. A platform kiegészül a Novell nemrégiben bejelentett online portáljával, a Novell Customer Centerrel, amely olyan eszközöket és automatizált szolgáltatásokat kínál, melyek használata leegyszerűsíti a licencelést és a frissítések kezelését, így csökkenti a rendszerfelügyelet költségét. Jelenleg a Novell az egyetlen Linux szállító, aki ilyen szintű vállalati megoldást kínál. A Novell a SUSE Linux Enterprise 10 rendszert az augusztus 15-17. között San Franciscóban megrendezett LinuxWorld Conference & Expo keretében mutatja be.

SUSE Linux Enterprise Server


A különböző szervezeteknél számos eltérő típusú hardveren történő telepítéssel – többek között az IBM zSeries mainframe Linux-piac 80 százalékán – a SUSE Linux Enterprise Server a szerverfeladatok széles skálájához biztosít nyílt alapokat. Használható adatközpontokban és fiókirodákban egyaránt, és kiváló adatbázisok, az üzletmenetet segítő alkalmazások és a vállalat működése szempontjából kritikus fontosságú szoftverek futtatásához. A termékhez 7 éves terméktámogatás jár.

A SUSE Linux Enterprise Server 10 integráltan és támogatottan tartalmazza a nyílt forrású Xen virtualizációs technológiát, ami lehetővé teszi különböző platformokon futó alkalmazások konszolidációját egy szerveren, ezáltal javítva az erőforrások kihasználtságát, növelve a hatékonyságot és csökkentve a költségeket. A Xen technológiát a Novell YaST-alapú (Yet Another Setup Tool, telepítő- és konfigurációs eszköz) menedzsment eszközei is támogatják, leegyszerűsítve a virtualizált megoldások bevezetését a vállalati infrastruktúrákon. A SUSE Linux Enterprise Server 10-ben található Xen 3.0 támogatja az AMD Pacifica és az Intel VT hardveres virtualizációs technológiáit. A YaST fejlődésének köszönhetően egyszerűsödött a telepítés és konfiguráció. A SUSE Linux Enterprise Server 10 architektúrája teljesen CIM-kompatibilis (Common Information Model) ezáltal zökkenőmentesen együttműködik más monitoring és menedzsment-eszközökkel is.

A termékben található AppArmor előre meghatározott biztonsági házirend csomagokat kínál népszerű alkalmazásokhoz, valamint olyan varázslókat, amelyek leegyszerűsítik az egyéni biztonsági házirendek létrehozását és telepítését. A beépített jelentéskészítési és figyelmeztető szolgáltatások lehetővé teszik, hogy az informatikai szakemberek gyorsan és könnyen biztosítsák a biztonsági szabályozásoknak való megfelelést, valamint behatolás esetén azonnali értesítést kapjanak. A termék részét képezi számos hálózatdetektáló és -figyelő eszköz, beleértve a nyílt forrású SNORT megoldást. Tartalmazza továbbá az Oracle Cluster File System 2-t, az Enterprise Volume Manager Servert, valamint a Heartbeat 2-t, amelyek segítségével nagy megbízhatóságú, hibatűrő fürtözött rendszerek hozhatók létre.

A SUSE Linux Enterprise Server 10 akár 1024 processzorig és 10 terabájt fizikai memóriáig is skálázható, így kiválthat nagyobb UNIX-os installációkat. Az adminisztátorok az eddigieknél könnyebben telepíthetik az új meghajtóprogramokat is.

Magyarországon a jelenlegi legnagyobb szuperszámítógép is SUSE Linux Enterprise Serveren fut. Az Országos Meteorológiai Szolgálat számára kifejezetten szuperszámítógépes feladatok ellátására fejlesztett gép 144 darab, 1,5 gigahertzes és 6 megabájt L3 cache-sel rendelkező Itanium 2 processzorral, valamint 288 gigabájt memóriával szerelt SGI Altix 3700 Bx2 számítógép.

A világ 10 legnagyobb szuperszámítógépe közül három fut SUSE Linux Enterprise Serveren:
·    #1: A Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium IBM Blue Gene/L-eServer számítógépe (65,536 processzor)
·    #4. A NASA SGI Altix 1.5 GHz Infiniband  számítógépe (60,960 processzor)
·    #8. A Mare Nostrum IBM JS20 Cluster (4,800 processzor)
Kulcsszavak: Linux Novell

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14