Feltörték a Vistát

Genda Csongor Zoltán, 2006. augusztus 7. 19:06
A Microsoft több száz mérnökeinek minden erőfeszítése ellenére mégis található olyan rés a jövőre érkező Vistán, amelynek kihasználásával a hackerek átvehetik az irányítást a számítógép felett.
Miután a redmondi vállalat képviselői felhívásban kérték fel a biztonsági szakértőket a Vista kivesézésére, a múlt héten megrendezésre került Black Hat hacker-konferencián egy lengyel szakértő szemléltette, hogyan lehet nem hitelesített kódokat bejuttatni a szoftverbe. Joanna Rutkowska, a szingapúri Coseinc cég munkatársnője bemutatta, hogy megkerülvén a beépített védelmi rendszert és kiiktatván a digitális hitelesítő funkciót a virtualizációs technológia hibája révén hogyan lehet észrevétlenül kártevőt csempészni a rendszerbe. Rutkowska Blue Pill (kék tabletta) névre keresztelte a rootkit-ek elvén működő programját, amely kihasználja a szóban forgó rést.

"Az a tény, hogy ily módon megkerülhető a védelmi rendszer, nem jelenti azt, hogy a Vista egyáltalán nem biztonságos. Csupán arról van szó, hogy nem annyira biztonságos, mint ahogyan azt beharangozták"- nyilatkozta a hölgy.

A Microsoft termékmenedzsere, Austin Wilson kihangsúlyozta, hogy csakis adminisztrátori jogokkal lehet végrehajtani a bemutatott műveletet, és azt is elmondta, hogy amilyen hamar csak lehet, mérnökeik befoltozzák a most felfedezett biztonsági rést.
Kulcsszavak: security Windows Vista

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38