Linux alapú szerverek 16 magos CPU lapkával

Széll Zoltán, 2006. augusztus 13. 13:47
A kevéssé ismert Movidis vezetői úgy vélik, hogy az eredetileg hálózati alkalmazásokhoz fejlesztett 16 magos lapka sikeres lehet a Linux szerverpiacon is.
A Movidis két olyan új szervert jelent be a jövő héten a ’LinuxWorld Conference and Expo’ rendezvényen (San Francisco), amelyek 16 magos CPU lapka köré épülnek. A Revolution x16 szerver modellek egy 500 MHz-es vagy 600 MHz-es ’Cavium Networks Octeon’ CN3860 lapkát tartalmaznak.

A magok száma (16) összehasonlítva jelenleg a szerverekben, nagy tömegben használt processzorokkal, nagyon magas. A Sun Microsystems UltraSparc T1 Niagara lapka 8 magot, míg az IBM POWER5, Intel Xeon és Itanium, valamint az AMD Opteron lapkák csak két magot tartalmaznak. A jövő évben érkeznek az első négymagos Intel és AMD szerverlapkák.

A Movidis rendszerek azonban több dologban különböznek a mai tömegszerverektől. Ezek a CPU lapkák MIPS processzormagokat tartalmaznak. Egy olyan architektúrát foglalnak magukba, amelyet eredetileg a Silicon Graphics tervezett. A MIPS lapkákon nem futtathatók azok a szoftverek, melyeket ma a legelterjedtebb szerver processzorokon – x86, SPARC, POWER, Itanium – használnak.

A Cobalt Networks, amely szintén szállított MIPS alapú szervereket, áttért az Intel x86 lapkák használatára és az SGI is, új rendszereiben ma már kizárólag Intel mikroprocesszorokat használ

A Movidis az új szervereket nyílt forrású operációs rendszerrel szállítja, amelyet a 16 magos lapkához optimalizáltak. Kapható lesz még a Debian Linux egy változata, amely csekély változtatással képes együtt dolgozni a 16 magos lapkákkal, illetve a Revolution x16 szerverekkel. Az új processzorhoz optimalizált szoftvercsomag olyan alkalmazásokat tartalmaz, mint az Apache Web Server, valamint a MySQL és PostgreSQL adatbázis-kezelők.
Kulcsszavak: Movidis Linux szerver

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14