Takarékos kétmagos üzemmódban is működnek majd a négymagos AMD processzorok

Milkovits Gábor, 2006. augusztus 24. 20:08
Az interneten megjelent, kiszivárgott információk alapján az AMD következő generációs, négymagos processzorai energiatakarékos, kétmagos üzemmódban is képesek lesznek majd működni.
A négymagos lapkákhoz tervezett, Dynamic Independent Core Management (DICE) elnevezésű megoldás segítségével a processzorok kevesebb teljesítményt igénylő feladatoknál nemcsak az órajelből vesznek vissza, hanem adott esetben egy vagy két magot átmenetileg teljesen le is állítanak majd. Mindez tovább növeli energiatakarékosságukat, ami egyre fontosabb szempont a számítógépes processzorok esetében. Azt egyelőre nem tudni, hogy a lapkák milyen energiaszint esetén váltanak át ilyen kétmagos működésre, sőt, mivel nem hivatalos információkról van szó, az sem egyértelmű, hogy az AMD mikor és pontosan mely processzorainál használja majd a megoldást.

Az AMD korábban hangsúlyozta, hogy a cég következő generációs processzorai valódi négymagos architektúrával rendelkeznek majd, ami elvileg valóban rugalmasabb vezérlést tesz lehetővé, mint a dupla kétmagos megoldások. A lapkák ugyanakkor közös L3 gyorsítótárat használnak majd, és adatfolyam-kezelő funkcióik is össze lesznek hangolva. A cég tervei szerint a processzorok jövőre, nagyjából az Intel hasonló termékeivel egy időben jelennek majd meg.
Kulcsszavak: processzor AMD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55