400 millió euró a Quaero-projektre

Genda Csongor Zoltán, 2006. szeptember 7. 18:01
A korábban Google-gyilkosként emlegetett Quaero kereső megvalósítási részletei úgy tűnik egyre inkább körvonalazódni látszanak, ugyanis nyilvánosságra kerültek annak anyagi vonzatai.
Andreas Goerdeler, a német gazdasági minisztérium részéről azt nyilatkozta, hogy összesen mintegy 400 millió euró folyik majd be német és francia részről a projektbe. A tervek szerint a kormány 90 millió euróval támogatja a fejlesztéseket, ha a parlamentnek és az Európai Bizottságnak nincs ellenvetése. Várhatóan legkevesebb ugyanennyi befolyik majd a kezdeményezést támogató német vállalatok részéről is, az összeg másik felét pedig a francia államkasszából és az ottani partnercégek adományaiból teremtik majd elő.

Wolfgang Wahlster, a német Mesterséges Intelligencia Kutatóközpont (DFKI) vezetője azonban úgy nyilatkozott, hogy a Quaero-ról semmiképpen nem mondható el, hogy egy Google-ellenes tömörülés volna. Ezzel szemben mindinkább arra törekszenek a projektben résztvevők, hogy egy olyan keresőt hozzanak létre, amely nem csak egyszerűen weblapokat és dokumentumokat dob majd ki, hanem precíz válaszokat ad a kérdésekre. Természetesen a felhasználók kutathatnak majd a szoftverrel különböző multimédiás tartalmak után is, és az európai nemzetek kulturális hagyatékai is fellelhetőek lesznek azzal. A német és a francia fél közötti koordinációs feladatokat a Bertelsmann egyik leányvállalata, az Empolis végzi, a tudományos fejlesztésekben pedig olyan szervezetek és cégek vesznek részt mint a DFKI, a Frauenhofer intézet valamint a SAP és a Siemens.
Kulcsszavak: Quaero kereső

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50