Az AMD mások rendelkezésére bocsátja processzorcsatlakozó-technológiáját

Milkovits Gábor, 2006. szeptember 21. 21:56
Az AMD a májusban beindított Torrenza kezdeményezés keretében, licencdíj ellenében más csip- és számítógépgyártók rendelkezésére bocsátja processzorcsatlakozó-technológiáját.
A Torrenza eredetileg azt tette lehetővé, hogy más gyártók egy úgynevezett „HTX” külső kapcsolat révén csatlakoztassák csipjeiket az AMD HyperTransport interfészéhez. A mostani lépés viszont ennél jóval messzebbre megy, ugyanis magát az egyébként Opteron, vagy Athlon CPU-khoz kifejlesztett processzorcsatlakozót teszi mások számára hozzáférhetővé. Mindez azt jelenti, hogy a PC-gyártóknak nem kell majd jelentős változtatásokat eszközölniük az AMD processzoros alaplapokon, ha külön grafikus, biztonsági, vagy számítási feladatokra szabott csipeket szeretnének beépíteni a konfigurációba, hanem elég lesz egyféle infrastruktúrát kidolgozniuk. Az AMD számára ez termékeinek vonzóbbá tétele mellett abból a szempontból is előnyös, hogy a Torrenza keretében bevezetésre kerülő „társprocesszorok” jelentősen bővíthetik a cég lapkáit tartalmazó rendszerek teljesítményét és funkcióit. Az pedig elméletileg kézenfekvő, hogy a szabvány processzorcsatlakozón keresztül bekötött, például grafikus csip jóval gyorsabb kommunikációra lehet képes, mint a jelenleg alkalmazott PCI Express interfész révén.

Az AMD eddig 5-10 gyártóval, egyebek mellett az IBM-mel, a Sun-nal, a Cray-jel és a Fujitsu-val állapodott meg a csatlakozó-technológia megosztásáról, a licencdíjakat azonban nem hozta nyilvánosságra. A piacvezető Intel számára legnagyobb kihívást jelentő cég jövő évre ígéri az első társprocesszoros rendszerek megjelenését, amelyek kezdetben valószínűleg valamilyen speciális feladatra épített szerverek lesznek.
Kulcsszavak: processzor AMD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55