Három dimenzió három éven belül

MTI Sajtóadatbank, 2006. szeptember 25. 10:03
Már három éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhetnek a háromdimenziós televíziók - jelentette be egy európai kutatási konzorcium.
"A térhatású televízió három éven belül megjelenhet a háztartásokban" - nyilatkozta a BBC brit közszolgálati televízió internetes oldalán Levent Onural, a 3DTV, az Európai Bizottság támogatásával működő és mintegy 200 kutatót foglalkoztató televíziós csatorna munkatársa.

A 3DTV kidolgozza a sztereo képrögzítés, a számítógépes háttér és a speciális szemüveget nem igénylő képi megjelenítés technológiáját.

"Reméljük, hogy a háromdimenziós mozifilmek rajongói már nem csak az erre a célra kialakított filmszínházakba mennek el, hanem az otthonukba is vásárolnak térhatású tévékészülékeket" - mondta Onural, majd hozzátette, hogy a tévénézők reakcióját és a terv üzleti sikerét eddig nem ismerik.

A szakember szerint a hologramos televízió kifejlesztéséhez még legalább tíz évre van szükség.

"A hologramos televízió egy kávézó asztalához lesz hasonlatos. Képzeljünk el egy labdarúgó mérkőzést, ahol a játékosok az asztalon szaladgálnak majd" - érzékeltette a jövő technológiáját Onural.

Budapesten egy elektromos és elektronikai cikkeket kínáló áruházában nemrég bemutattak egy háromdimenziós televíziót, de a kereskedelmi forgalomban még nem kapható.
Kulcsszavak: televízió

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50