Debrecen teszteli az új európai RFID reptéri biztonsági rendszert

Kiss Ádám Zoltán, 2006. október 13. 18:41
Az EU rövidesen megkezdi a területén bevezetendő új RFID alapú biztonsági rendszer tesztelését, az angol egyetemi és összeurópai összefogással kidolgozott rendszer tesztheszínhelye a debreceni reptér lesz.
A kifejezetten a rádiófrekvenciás jeladók világával foglalkozó RFID Journal értesülései szerint a Debreceni reptéren a tervek szerint még ez év végén megkezdik az Európai Unió új reptérbiztonsági rendszerének gerincét adó jeladók tesztelését. Az Optag projekt névre hallgató elképzelésre eddig 2 millió eurós keretet biztosított az EU. A jeladók lehetővé teszik az utasok pontos reptéri mozgásának meghatározását, sőt egyelőre nem tisztázott módon videóláncba köthetők lesznek. A panorámakamerákat és 5,8 MHz-es RFID adókat magába foglaló megoldás 10-20 méteres vételi körzetet kínál a vevőkkel behálózott reptereken, a biztonságiak számára igen hasznos 1 méteres pontosságot biztosítva a helyzetmeghatározáshoz. Az elektronika kifejlesztésében a University College of London (UCL) egyetemi kutatói jártak élen, ők alkották meg az eldobható RFID eszközöket, melyek a tervek szerint másodpercenként 1 megabites adatátvitelre lennének képesek.  A rendszer alapját egy felhasználóbarát C++ programnyelvre írt szoftver képezné.

A nemzetközi sajtó, főként az amerikai források némi felháborodással írnak arról, hogy az utasoknak azonosító nyakláncot kellene viselniük, jóllehet éppen az USA külföldi állampolgárokra vonatkozó előírásai a legszigorúbbak közé tartoznak. Az RFID Journal szerint valóban felmerült annak elvi lehetősége, hogy egy nyaklánc, vagy karkötő formájában viselhetnék az utasok a jeladót, ám ezeket az elképzeléseket hamar elvetették, mivel sokakat irritálna egy ilyen megoldás, jóval valószínűbb, hogy egyszerű névtáblához hasonló méretű csiptetős megoldást választanak, esetleg a jegyhez mellékelik az RFID egységet. Annyi bizonyos, hogy a tesztidőszak ideje alatt az utasok önként csatlakozhatnak a programhoz, aki nem szeretne részt venni a tesztelésben, nem kap újfajta azonosítót.
Kulcsszavak: RFID

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14