Elkészültek az első 45nm-es Intel Penryn mikroprocesszorok

Széll Zoltán, 2006. november 30. 17:53
Az Intel bejelentette, hogy elkészültek a 45nm-es technológiával gyártott mikroprocesszorok első prototípusai. Ez a bejelentés újra illusztrálta, hogy az Intel nagyon agresszíven halad előre a technológia területén és gyorsan tér át az „öreg” technológiáról az újra. A terveknek megfelelően ebben a negyedévben (október) befejeződött az első 45nm-es lapkák tervezése és már ú. n. „tape out” (gyártásra kész) fázisba kerültek.
„A Penryn konstrukció első mintái már működnek. Ezek a minták visszakerülnek a tervezőkhöz, akik megvizsgálják, hogy a lapka az elvártnak megfelelően dolgozik-e,” – mondta Mark Bohr az Intel, a területért felelős igazgatója. 

Az Intel a Penryn kódnevű processzor 45nm-es mintáival és a 45nm-es technológia használatával lépéselőnybe került legnagyobb versenytársával az AMD-vel (Advanced Micro Devices) szemben, mivel az AMD még egyetlen processzort sem vezetett be a 65nm-es technológiával sem. Az Intel az elmúlt évben bevezetett 65nm-es technológiájával már három nagy processzor-családot bocsátott ki.

Mark Bohr elmondta, hogy az Intel a Penryn lapkák tömeggyártását és szállítását 2007 második felében kezdi. Az igazgató a Penryn bejelentésével egy időben, részleteit nem fedte fel. A szeptemberi ’IDF 2006 Ősz’ fejlesztő-konferencián az Intel már bemutatta a Penryn kódnevű processzor néhány részletét. A Penryn kódnevű lapka a kétmagos hordozható PC-khez fejlesztett Core 2 Duo processzor (kódneve: merom) 45nm-es inkarnációja, kombinálva az SSE4 technológiával (utasításkészlettel). Az SSE4 technológiát magába foglaló Penryn lehetővé teszi, hogy a felhasználók az új alkalmazások széles választékának – 3D grafika, videók kódolása és feldolgozása, 3D játékok, webszerverek és alkalmazási szerverek - minden előnyét megkaphassák.

A finomabb – keskenyebb vonalak – technológia megengedi, hogy az Intel növelje a processzorok órajelsebességét és a lapkákra integrált L2 gyorsító-tár méretét, csökkentse energia-felvételüket és gyártási költségüket és ezen keresztül árukat.

Az Intel október közepén jelentette be, hogy 15 mikroprocesszor konstrukció gyártásához használja a 45nm-es technológiát, amelyek közül már több lapka kódneve – pl.: Bloomfield, Yorkfield és Wolfdale - ismert.

Az AMD az első 65nm-es technológiával gyártott mikroprocesszort néhány napon belül vezeti be, az első 45nm-es lapkákat 2008. közepén dobja piacra.
Kulcsszavak: Intel processzor

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Az AGON by AOC bővíti az új G4 gaming termékcsaládot

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő márkája – bemutatja a G4 sorozat legújabb tagjait az elismert AOC GAMING portfólióból, a 23,8 hüvelykes (60,5 cm) 24G4XE és a 27 hüvelykes (68,6 cm) 27G4XE modelleket. Az idén bemutatott, formabontó, lopakodó repülőgépek által inspirált dizájnnal rendelkező új G4 sorozat, a 24G4X és 27G4X állítható magasságú Full HD modellekkel, valamint a QHD Q27G4X modellel, már elérhető a piacon.

2024. május 16. 11:32

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

Megjelent a NEXT 3D konferencia programja

Megjelent a NEXT 3D additív gyártás és digitalizálás konferencia programja. Nem kevesebb, mint 15 hazai mérnök és vezető szakember fogja megosztani 3D technológiai sikereit és tapasztalatait a résztvevőkkel. A konferenciaprogram alapján a NEXT 3D látogatói felbecsülhetetlen értékű tudással bővíthetik 3D nyomtatási és 3D szkennelési ismereteiket.

2024. május 14. 16:29

A Thermaltake bemutatja a The Tower 300 mikro toronyházat

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. Most egy új mikro-ATX házzal egészült ki – a The Tower 300-zal – egészült ki a sorozat, jellegzetes nyolcszögletű megjelenéssel, és lehetővé téve a hagyományos függőleges és az egyedi vízszintes elhelyezést.

2024. május 13. 16:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38