Támadásra használható a Vista hangvezérlő funkciója

Genda Csongor Zoltán, 2007. február 5. 16:46
A Windows Vistát alig pár napja lehet megvásárolni a kereskedelmi forgalomban is, azonban máris olyan hírek láttak napvilágot, miszerint annak hangvezérlésén keresztül be lehet törni a PC-kbe.
George Ou, a biztonsági rés felfedezője múlt héten blogjában hozta nyilvánosságra, hogy kísérletei azt igazolták, hogy az új Microsoft operációs rendszer hangfelismerő funkciója támadási felületet biztosíthat a hackereknek. Ou elmondta, hogy egy parancsokat tartalmazó hangfájllal sikerült megnyitnia a Start menüt, kitörölte a saját dokumentumok mappát, s végül a kukát is kiürítette. Szerinte hasonló preparált hanganyagokat a hackerek is készíthetnek (amelyeket beépíthetnek különböző weboldalakba), és ily módon utasításokat adhatnak a Vista-rendszerrel üzemelő számítógépeknek.

Időközben a Microsoft is elismerte, hogy a hangvezérlő funkció valóban felhasználható támadásra is, azonban a redmondiak úgy vélik, hogy ez nem sorolható a kritikus veszélyességű hibák közé, ugyanis egyidejűleg aktiválva kell lennie a hangfelismerő funkciónak, s be kell legyen kapcsolva mind a mikrofon mind pedig a hangszórók is. George Ou azonban nem ért egyet a szoftveróriás képviselőinek ezen kijelentésével, mondván: "Ha ez nem egy komoly biztonsági rés, akkor mégis micsoda?"
Kulcsszavak: security Windows Vista

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14