1,81 TFLOPS teljesítmény egyetlen lapkán

Széll Zoltán, 2007. február 12. 13:15
Az Intel még a héten megrendezésre kerülő ISSCC 2007 rendezvény előtt az elmúlt hét péntekén San Franciscóban tartott bemutatón és sajtótájékoztatón felfedte a több mint 1 TFLOPS teljesítményű kísérleti ’Tera-scale’ lapka részleteit.
A bemutatón Justin Rattner CTO beszélt a ’Tera-scale’ kutatási projektről és a projekt keretében fejlesztett első TFLOPS teljesítményű kísérleti lapkáról. A lapka további részletei a héten várhatók.

A lapka több mint 1000 milliárd GFLOPS (TFLOPS) műveletet végez másodpercenként. A teljesítménynek ez a szintje 10 évvel ezelőtt még több mint 180 m2 területű, hatalmas számítógépet igényelt.

Az első TFLOPS teljesítményű prototípus processzor 80 magot (az Intel definíciója szerint cserepet) tartalmaz. A lapka néhány részletét először Paul S. Ottelini, az Intel elnök-vezérigazgatója (CEO) az elmúlt évi IDF 2006 Fall fejlesztőkonferencián mutatta be. Ottelini elmondta, hogy az Intel az első ilyen teljesítményű processzort 5 éven belül piacra dobja.

A vállalat kutatói a prototípus processzoron keresztül tanulmányozzák az ilyen, sok magot tartalmazó és nagy teljesítményű lapkák működését és viselkedési módját még azt megelőzően, hogy ezeket PC-kbe vagy szerverekbe beépítenék. A lapka hatalmas segítséget nyújt a szoftverfejlesztőknek is, a párhuzamos, sokszálú operációs rendszerek és alkalmazási programok fejlesztéséhez.

Rattner elmondta, hogy a kísérleti lapka 80 magot (vagy cserepet) tartalmaz. Minden egyes mag számítógép elemeket (lebegőpontos aritmetikai egységek, regiszterek) és útválasztót foglal magába, amely lehetővé teszi az adatok átvitelét a szomszédos magokhoz. A tervezők a processzort 275 mm2 területű lapkán 100 millió tranzisztorból „építették fel”. Összehasonlításképpen: a Core 2 Duo processzorok 143 mm2 területű szilíciummorzsán 291 millió tranzisztort tartalmaznak. A kísérleti 80 magos lapka 65 nm-es, de a nagy sorozatban gyártott első utód már 32 nm-es technológiával készül. A lapka mérete ma még túl nagy a gazdaságos gyártáshoz

A műveleti vagy aritmetikai egységek nagyon egyszerűek és nem használják az x86 utasításkészletet, amellyel az Intel és az AMD x86 processzorok dolgoznak. E helyett a lapka VLIW (very long instruction word = nagyon hosszú utasítás szó) architektúrát használ. Ez egyszerűbb közelítés, mint az x86 utasításkészlet. Jelenleg ehhez a lapkához nem lehet memóriát csatlakoztatni. Az Intel fejlesztői olyan memórialapkán dolgoznak, amely a kísérleti lapka tetejére helyezhető. A későbbi következő generációs konstrukciókhoz már csatlakoztathatók lesznek a szabványos memória lapkák is.

Az Intel kutatói a lebegőpontos magok mellett általános célú feldolgozó magokat is fejlesztenek, amelyek az alkalmazások széles választékát képesek kezelni.

A kísérleti 80 magos lapka széles tápfeszültség és frekvenciatartományban működik. A processzor 0,95 V tápfeszültség használata mellett 3,16 GHz órajellel száguld, energiafelvétele 62 W, sávszélessége 1,62 terabit/s, teljesítménye 1,01 TFLOPS, az 1,2 V-os lapka sebessége 5,1 GHz, hőtermelése 175 W, sávszélessége 2,61 Tbps, teljesítménye 1,63 TFLOPS, míg az 1,35 V-os lapka maximális sebessége 5,7 GHz, hőtermelése 265 W, sávszélessége 2,92 Tbps, teljesítménye 1,81 TFLOPS. Az Intel a bemutatóra egy különleges alaplapot és hűtőrendszert fejlesztett.
Kulcsszavak: Intel processzor

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14