Seagate asztali és mobil merevlemezes meghajtók titkosítással

Széll Zoltán, 2007. szeptember 8. 16:06

A Seagate az asztali és hordozható PC-k egyre növekvő igényeire válaszolva bejelentette a legnagyobb kapacitású és csúcs biztonság-technológiával kombinált merevlemezes meghajtókat.

A Seagate Technology kibocsátotta az 1 terabájt (TB) kapacitású asztali merevlemezes meghajtót, amely a legmagasabb fokozatú titkosítást (biztonsági kódot) használja és a hasonló jellemzővel rendelkező új 250GB-os, 2,5 hüvelykes noteszgép merevlemezes meghajtót.

 A Barracuda FDE (full disc encryptcion = teljes lemez-tartalom titkosítás) merevlemezes meghajtó a világ első 2,5 hüvelykes asztali PC meghajtója natív titkosítással, amely meggátolja az illetéktelen hozzáférést a lemezen tárolt adatokhoz, az adatelvesztést, valamint a merevlemezes meghajtó vagy a rendszer ellopását. Az AES titkosítás – ma a kereskedelemben kapható - legmagasabb-fokú (kormány) titkosító protokollt használ. A Barracuda FDE merevlemezes meghajtó nagy biztonságot kínál a kikapcsolt rendszereknek is. A bekapcsolás után az előbootolás felhasználó jelszót igényel, amely erősíti a további hitelesítési rétegeket (pl.: okos kártya, biometrika).

 A maximum 1TB kapacitású, 7200rpm sebességű, titkosító kódot használó asztali PC merevlemezes meghajtó a szervezeteknek könnyű és olcsó utat biztosít ahhoz, hogy asztali számítógépeiket kompromisszumok nélkül használhassák az „érzékeny” adatok tárolására. A legmagasabb fokozatú titkosítás használatával az illetékesek könnyen hívhatják az egyre növekvő számú adatokat a védett közhasználatú információ állományból.

 A Seagate ’DriveTrust Technology’ beépítésével a Momentus 5400 FDE-2 merevlemezes meghajtókba, a Seagate megjelent a piacon a világ első olyan merevlemezes meghajtójával, amely titkosítást tartalmaz. A Barracuda FDE a kapacitás, a teljesítmény és biztonság optimális kiegyensúlyozását támogatja. A DriveTrust digitális információk biztonságához az egyszerűség, az átlátszóság és a költséghatékonyság új szintjét szállítja. A Seagate biztonsági platform automatikusan védi a tárolt adatokat, nem kell kiválasztani partíciókat vagy fájlokat. Ezek a biztonsági funkciók a merevlemezes meghajtóktól függetlenül működnek és biztosítják a meghajtó teljes teljesítményét.

 A DeiveTrust Technology használata több előnnyel jár. Ilyen például, hogy a biztonságos merevlemezes meghajtó könnyen üzembe-helyezhető és ugyanúgy működik, mint a hagyományos eszköz. A biztonsági képességek átlátszóan futnak a lemez belsejében, nincs szükség további konfigurálásra és könnyen készíthető jelszó a felhasználó illetékességének megállapításához.

 A meghajtó szintű biztonság nem igényel „update”-ket vagy „upgrade”-ket és kiküszöböli a hagyományos szoftver megoldások kapcsolódó költségeit.

 A Momentus 5400.4 meghajtó az ipar egyetlen olyan második generációs noteszgép meghajtója, mely a kapacitás növeléséhez függőleges mágneses rögzítési (PMR) technológiát használ, amelyet maximum  250GB kapacitással  és nagy sebességű soros ATA (SATA) 3,0Gbit/s határfelülettel kombinál.

 Ez a 2,5 hüvelykes, 5400rpm sebességű „kis óriás” 250GB tárolókapacitást biztosít mindössze két tányérral. A Sagate a legújabb noteszgép meghajtókat iparvezető működő és nem működő rázkódás elleni védelemmel – 325G, illetve 900G – kombinálta. Ezek a meghajtók ideálisak az utazás közben és magas rezgésszintű ipari környezetben használt noteszgépekben. A teljes Momentus merevlemezes meghajtó sorozat jellemzője az alacsony energia-felvétel, amely hosszabb telepélettartamot – két feltöltés között – biztosít.

 A Momentus 5400.4 meghajtót a rendszerek széles tartományához – főfolyam noteszgép PC-k, munkaállomások, külső tárolók és kis formátumú asztali PC-k – tervezték.

 A Seagate a Momentus 5400.4 meghajtók szállítását a rendszerépítőknek és eredeti készülékgyártóknak (OEM) 2007. negyedik negyedévben, míg a Barracuda FDE meghajtók szállítását 2008.-ban kezdi.

Kulcsszavak: Seagate winchester

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50