Egyre kifinomultabbak az internetes támadások

MTI Sajtóadatbank, 2007. szeptember 21. 10:17

A Symantec legújabb informatikai biztonsági riportja szerint az internetes csalók egyre kisebb, ezért szinte észrevehetetlen, ám egymásra épülő támadásokat hajtanak végre: először például kikapcsolják a számítógép védelmét, majd néhány nap múlva egy adathalász támadást indítanak.

Bartha Hedvig, a társaság magyarországi képviseletének marketingvezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: az úgynevezett virtuális árnyékvilágban egy hitelkártya-hozzáférés 0,5-5 dollárba kerül, a bankszámla-hozzáférés és a titkos e-mail hozzáférési jelszó 30-400 dollárért, míg egy teljes személyes identitás 20-150 dollárért cserél gazdát.

Kifejtette: a Symantec filozófiája szerint a vírusokat nem annyira gyorsan, mint inkább alaposan kell keresnie a szoftvereknek, mivel a gyorsaság gyakran a minőség rovására megy, illetve téves riasztásokat generál.

Az elmúlt időszak tapasztalatai szerint a vírusoknak nagyon gyorsan, nagyon sok variánsa születik és terjed a világhálón, amiket egyre nehezebb felismerni. Éppen ezért ma már nemcsak az egyedi vírusokat kell a szoftvereknek elkülöníteni, a gép működőképességét kell folyamatosan fenntartaniuk, azaz nem reakítv, hanem proaktív védelemre van szükség.

A cég legújabb programja, a Symantec Endpoint Protection olyan technológiákat - például integrált antivírus, kémprogram elleni védelem, tűzfal, hálózat alapú betörés-védelem - is tartalmaz, amelyek automatikusan elemzik az alkalmazások viselkedését és a hálózati kommunikációt, hogy felfedjék és proakítvan blokkolják a támadásokat.

Bartha Hedvig elmondta: a proaktív védelemre Magyarországon is szükség van, mert az Európát, Észak-Afrikát és Közel-Keletet felölelő, levélszemét (spam) generálás és küldő listán Budapest a 7. A szóban forgó térségekben az elektronikus leveleknek átlagosan 62 százaléka spam, míg Magyarországon 82 százaléka.

Az eseményen ismertetett legújabb trükk szerint már zenelejátszókkal (iPod) is lopnak adatokat: a szerkezetet "ottfelejtik" például egy cégvezető asztalán, aki vissza akarja adni a készüléket, de nem tudja, hogy kié. Információt akar kapni a tulajdonosról, s ezért összeköti az iPodot a számítógépével, amivel rögtön meg is fertőzi, mivel az idegen készülék egy adathalász szoftvert telepít rá.

Kulcsszavak: Symantec security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50