A Sun piacra dobta az első UltraSparc T2 szervereket

Milkovits Gábor, 2007. október 9. 18:17

A Sun piacra dobta az első UltraSparc T2 processzorral ellátott szervereket, amelyek a cég állítása szerint a versenytárs megoldásoknál nagyobb teljesítményűek, energiatakarékosabbak, és kisebb helyen elférnek.

A keddtől hozzáférhető új szerverek a Sun szerint ugyanazt a teljesítményt negyedakkora helyet foglalva, illetve feleakkora költség mellett nyújtják, mint a rivális termékek. A bejelentéssel kapcsolatban Jonathan Schwartz, a Sun vezérigazgatója azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az utóbbi időben egyre nő az energiatakarékosság jelentősége a számítógépes infrastruktúrákban, az UltraSparc T2 rendszerek segítségével pedig nagy lépést tettek afelé, hogy éllovassá váljanak ezen a területen.

A Sun szerint az augusztus elején bemutatott UltraSparc T2 az első processzor az iparág történetében, amely egyetlen lapkán nyolc magot tartalmaz és 64 végrehajtási szálat támogat. A T2 abban is első, hogy egy lapkán belül valósítja meg a kiszolgálórendszerek legfontosabb funkcióit: az adatfeldolgozást, a hálózati és biztonsági funkciókat, a lebegőpontos műveleteket, az I/O-kezelést, valamint a gyorsított memória-hozzáférést. Ami az energiatakarékosságot illeti, a T2 processzor beéri szálanként mindössze 2 watt teljesítménnyel, miközben az iparági átlag 30 watt.

Az új Sun Fire szerverekkel a vállalat nyilvánvalóan meg szeretné növelni piaci részesedését riválisaival szemben. Az utolsó negyedéves adatok alapján a Sun a teljes szerverpiac 13%-át birtokolja, szemben az IBM 31 és a HP 28,2%-ával.

Kulcsszavak: Sun szerver

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50