64 szerver teljesítménye egyetlen T2 alapú Sun rendszerben

Kovács Attila, 2007. október 19. 17:02

Fischer Erik, a Sun Microsystems Kft. műszaki igazgatója tegnap a cég technikai sajtótájékoztatóján mutatta be az új UltraSPARC T2 processzort, valamint a T2-vel hajtott három új Sun szervert (T5120, T5220, T6320: blade), illetve három új klasszikus számítógépet (X4150, X4450 és X6250: blade). Kiemelte a T2 néhány jellemző tulajdonságát. Ezek: 8 mag, magonként 8 fonál, jellemzően erős szimmetrikus elrendezés, 4 Mbájt L2 gyorsítótár (cache), 4 db FBDI dual-channel vezérlő,  2 db 10 Gigabit Ethernet port, 1 db nyolcszoros PCI-Express port, 1,2-1,4 GHz-es integrált áramkör, „mindössze” 711 db I/O láb van kialakítva, a processzorlap közepén foglal helyet a 8x9-es CCX crossbar. Az egész IC fogyasztása 100 watt (átlagos), illetve 120 watt (csúcsterhelés). Fontosabb változtatások a korábbi T1 processzorhoz képest: új nyolclépcsős pipeline; két végrehajtó egység; nyolcra növelt L2 bankok; a DLLB 64-ről 128-ra való növelése; közel kétszeres teljesítmény a T1-hez képest; Stream Processig Unit nevű kriptogyorsító; az L2 cache 4Mbájt-os, 16-utas; a lapon integrált hálózat mindent egyből közvetlenül a memóriába terel.   

Az új T2 alapú Sun szerverek virtualizációs szolgáltatásokat, nagyobb rendszerkihasználtságot és energiahatékonyságot biztosítanak. A Sun SPARC Enterprise T5120 és T5220 szerverek és a Sun Blade T6320 modulok 64 különálló rendszer számítási teljesítményét nyújtják egyetlen szerverben vagy pengeszerverben. A többrétegű webes alkalmazások terén több mint négyszer annyit tudnak, mint a RISC-szerverek, miközben az egy watt fogyasztásra eső számítási teljesítményük a hatszorosa a versenytársakénak. A Solaris operációs rendszerrel és a beépített ingyenes virtualizációs technológiával ezek az új Sun szerverek immár első helyet szereztek a rugalmasság, a rendszerkihasználtság és a költséghatékonyság terén is.

Sun SPARC Enterprise T5120/T5220 szerverek


Ezek az első, UltraSPARC T2 processzort használó szerverek. A Sun SPARC Enterprise T5120 és T5220 rendszerek minden eddiginél nagyobb teljesítményt nyújtanak, ami magas szintű energia- és helytakarékossággal párosul. A SPARC Enterprise T5120 és T5220 szerverek az ERP és a B2B alkalmazások esetében nagyobb teljesítményt nyújtanak, negyedannyi helyet igényelnek, és közel negyedannyi költséggel üzemeltethetők, mint a Power 6 processzorra épülő, két processzorfoglalatos IBM p570. A Solaris operációs rendszerrel ezek az új rendszerek ideális platformot kínálnak azoknak, akiknek fontos a jó méretezhetőség, a kis helyigény és a nagy teljesítmény kis energiafelhasználás mellett – különösen a többrétegű webes és a nagy számításigényű alkalmazások esetében. A beépített, nyílt forráskódú, ingyenes virtualizációs szolgáltatások – a Solaris Containers és a logikai tartományok (LDoms) – lehetővé teszik, hogy az informatikai munkatársak könnyen optimalizálják a rendszerkihasználást, csökkentve az új informatikai szolgáltatások költségeit. A SPARC Enterprise T5120 és T5220 az első olyan szerverek, amelyek a Sun Connection segítségével azonnal láthatók a hálózaton.

Sun Blade T6320 szervermodul


Pengeszerver kialakításban fejlett virtualizációs és konszolidációs lehetőségeket biztosít az adatközpontoknak olyan funkciókkal és jellemzőkkel, amelyek a SPARC Enterprise T5120/T5220 rendszerekéhez mérhetők. A moduláris Sun Blade 6000 rendszerben a Sun Blade T6320 szervermodul a leggyorsabb, egy processzorfoglalatos pengekiszolgáló, mely közel 30 százalékkal kevesebb energiát igényel, és többcsomópontos nagyvállalati rendszerekhez van optimalizálva.
Sun Management Center 4.0 – ez biztosítja a Solaris és Linux operációs rendszert futtató SPARC és x64-es rendszerek részletes felügyeletét és kezelését. Segít a rendszer rendelkezésre állásának a biztosításában, optimalizálja a méretezhetőséget és teljesítményt, valamint elősegíti a Solaris Containers futtatókörnyezetek kezelését.

Kulcsszavak: szerver Sun

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14