Az Apple frissíti az Xserve kiszolgálót

forrás Prim Online, 2008. január 15. 13:03

Az Apple bemutatta 1U magas kiszolgálójának elődjénél akár kétszer gyorsabb változatát, mely minden konfigurációban 8 processzormagot tartalmaz és teljesen új architektúrára épül. Az új Xserve két 45 nanométeres technológiával készülő négymagos Intel Xeon processzort tartalmaz, melyek akár 3,0 GHz-es órajelen is üzemelnek. Az Apple megújult kiszolgálója akár 3 TB beépített háttértárat is tartalmazhat, valamint két PCI Express 2.0 kártyával is bővíthető. Az Xserve a Mac OS X Server operációs rendszer legújabb, 10.5 Leopard korlátlan változatával kerül forgalomba.

Az új Xserve a legújabb, négymagos, 45 nm-es technológiával készülő Intel Xeon 5400 processzorok, akár 3,0 GHz-en is üzemelő változatait tartalmazza, egyenként akár 12 MB másodszintű gyorsítótárral, az átütő teljesítmény és a gazdaságosság érdekében. A nagy sávszélességű hardver architektúrának, a két 1600 MHz-es független előoldali busznak, valamint az akár 32 GB 800 MHz-es DDR2 ECC FB-DIMM tárnak köszönhetően, az új Mac Pro akár 64 %-os teljesítmény-növekedést is képes felmutatni. A két PCI Express 2.0 bővítőhely az előző Xserve I/O kapacitásának négyszeresét teszi elérhetővé és támogatja a bővítőkártyák legújabb generációját, köztük a 4 Gb-es Fibre channel és 10 Gb-es Ethernet kártyákat is.

Az Xserve beépített videó-vezérlőt tartalmaz, mely a 23"-es Apple Cinema Display meghajtására is alkalmas; valamint két előlapi USB 2.0 kaput is magába foglal. Az Xserve három bővítőhelyen 73 vagy 300 GB-os SAS, illetve 80 GB-os vagy 1 TB-os SATA meghajtókat tartalmazhat; így minden feladathoz kialakítható az ideális háttértároló megoldás. Az Apple opcionális hardver RAID kártyát is kínál, melynek segítségével az Xserve 1U magas házán belül is kialakíthatók RAID 0, 1 vagy 5 megoldások, 256 MB gyorsítótárral és 72 órás adatvédelemmel. Az Xserve RAID Card akár 251 MB/s RAID 5 adatátviteli sebességet is képes biztosítani a legigényesebb alkalmazások számára, az értékes PCI Express 2.0 bővítőhelyek felhasználása nélkül.

Az új Xserve az Intel 45 nm-es technológiájának köszönhetően rendkívül energiatakarékos. A processzorok maximális teljesítmény-felvétele 80W, mely alvó állapotban akár 4W-ra is lecsökkenhet. A tápegységek az Energy Star előírásoknál jobb mutatókkal rendelkeznek, az Apple fejlett hűtési technológiájának köszönhetően.

Minden új Xserve az Apple Mac OS X Server operációs rendszerének legújabb kiadásával, a 10.5 “Leopard” rendszerrel kerül forgalomba. A Leopard valódi 64-bites támogatást, valamint az Apple legendásan könnyen kezelhető adminisztrációs eszközeit kínálja, melyek segítségével távolról is kényelmesen üzemeltethető. A Leopard Server 250 újdonsága között megtalálható az iTunes műsorok szerkesztésére alkalmas Podcast Producer, az új Wiki Server, valamint az új iCal Server is, mely az első támogatott – CalDAV szabványra épülő – kereskedelmi alkalmazás.

Kulcsszavak: Mac szerver Apple

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50