Bezárja németországi üzemét a Nokia, 2300 főt elbocsát

Milkovits Gábor, 2008. január 15. 19:14

A Nokia bejelentette, hogy 2008 közepéig bezárja a németországi Bochum-ban található üzemét, ami 2300 dolgozó elbocsátásával jár.

A mobiltelefonokat gyártó Bochum-i üzem bezárását a Nokia azzal indokolta, hogy az ottani termelés még további beruházások árán sem lenne nyereséges. Arja Suominen szóvivő a sajtónak elmondta, hogy a termelést a vállalat más egységeibe, elsősorban az első negyedévben Romániában megnyíló gyárba fogják átirányítani. Veli Sundbaeck, a Nokia igazgatótanácsának a tagja Düsseldorf-ban újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a munkaerő-költségek Romániában mintegy a tizedét teszik ki a Németországban kifizetésre kerülő béreknek és járulékoknak. A finn mobilóriás márciusban jelentette be, hogy mintegy 60 millió eurós beruházással üzemet épít Romániában. Elemzők szerint a végkielégítések miatt rövid távon sokba fog kerülni a Nokiának a németországi gyáregység bezárása, hosszabb távon azonban ez az alacsonyabb bérköltségek miatt mindenképpen meg fog térülni. A Nokia gyártási kapacitásának nagy része a nyugat-európai országoknál jóval alacsonyabb átlagfizetéseket kínáló térségekben, így Kínában, Indiában, hamarosan Romániában és nem utolsósorban Magyarországon található. Ugyanakkor van a cégnek egy üzeme a finnországi Salo-ban is.

A Nokia gyárának bezárása nem egyedi eset a német technológiai iparban: a tavaly létrejött Nokia Siemens közös hálózatépítő és –üzemeltető vállalat például az egyesülés következtében mintegy 2300 dolgozójától készül megválni Németországban, tavaly pedig a Siemens mobiltelefonos üzletágát megvásároló BenQ Mobile csődjét követően került az utcára 3000 ember.

Kulcsszavak: Nokia +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50