Egyre összetettebb probléma az informatikai biztonság

MTI Sajtóadatbank, 2008. február 8. 09:05

A Cisco szerint nemcsak a féreg, a trójai és más típusú vírusok, a spamek és az adathalászat jelent biztonsági kockázatot az informatikában, hanem a sebezhetőség, a fizikai és jogi biztonság, a bizalom, az azonosítás lehetősége, a humán tényezők és a geopolitikai helyzet is.

A Cisco és az IronPort közös kutatásáról csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elhangzott: a biztonsági veszélyek egyre globálisabbá és kifinomultabbá válnak. Ahogy terjednek az internetkapcsolattal rendelkező készülékek, alkalmazások és kommunikációs lehetőségek, a támadások lehetősége is kibővül. Ezek a trendek új fejezetet nyitnak a biztonsági kockázatok és támadási taktikák történetében.

Régebben a vírusok és férgek azért támadták meg a számítógépeket, hogy pusztán kárt okozzanak és a készítők nevét világszerte megismerjék. Az internethasználat és az elektronikus kereskedelem terjedésével kialakultak az összetett technikát alkalmazó fenyegetések, így a spamhez kapcsolódó adathalászat, amelyek célja az anyagi haszonszerzés és a személyes adatok begyűjtése. Ez a fajta "álruhás rablás" fokozatosan nemzetközi jelenséggé vált.

A Cisco szerint az információbiztonság ma már nemcsak egy-egy csatát jelent egy vírus vagy spam támadás ellen. Gyakran merülnek fel jogi, azonosítási vagy geopolitikai kérdések is. Példaként a nagy kereskedőláncoknál bekövetkezett azonosító lopást emelte ki, valamint az Észtország ellen a múlt tavasszal, állítólag orosz hackerek által, politikai motivációból elkövetett szolgáltatástúlterheléses támadásokat. Ez utóbbi számos észt kormányzati weblapot tett működésképtelenné - a hírek szerint a támadást az észt kormány egy szovjet emlékmű áthelyezését elrendelő döntése váltotta ki.

A Cisco szerint ahhoz, hogy egy vállalkozás, a személyes adatok vagy egy ország biztonságban legyen, szorosabb összefogásra van szükség olyan felek között is, amelyek korábban nem feltétlenül működtek együtt: így például az informatikai biztonsági csapatok, a vállalatok, a kormányzatok, a rendfenntartó szervek és az állampolgárok között.

A felmérés szerint a kéretlen levelek, a vírusok és a rosszindulatú programok támadásai jelentős költségekkel járnak. Egy átlagos felhasználónak napi öt-tíz percet kell a spamáradat kezelésére szánnia. Komolyabb esetben egy személyi számítógép rendbetétele 500 dollárra is rúghat. Az adatvesztés azonban ennél jóval nagyobb kárt is okozhat, legyen szó akár rosszindulatú támadásról, akár véletlen hibáról, az adatvesztés egy vállalat számára presztízsveszteséget jelent.

Becslések szerint mintegy 60 millió ember személyes adatait hozták nyilvánosságra az elmúlt 13 hónap során, s a kármentés, valamint a kiesett munkaórák összértéke körülbelül 20 milliárd dollár tett ki.

A kutatás alapján a világon a vállalati adatok akár 60 százalékát védelem nélküli személyi számítógépeken és hordozható számítógépeken tárolják, s igaz az is, hogy a vállalatok 48 százaléka nem dolgozott ki eljárást arra az esetre, ha az ügyfelek adatai valami miatt kompromittálódnak.

A felmérés kimutatta azt is, hogy ma már naponta több mint 120 milliárd spam jellegű üzenetet küldenek el. Ez naponta átlagosan körülbelül 20 kéretlen levelet jelent a bolygó valamennyi lakosa számára. Az IronPort felmérései szerint a vállalati felhasználók 100-1.000 darab spamüzenetet kapnak naponta.

A kutatás szerint ma a kéretlen leveleknek csak a kisebb hányada tartalmaz konkrét reklámot, inkább a spam hálózat növelését szolgálják. A spamtámadások korábban leginkább egy-egy termék reklámozására szorítkoztak - például gyógyszerek, alacsony kamatozású jelzáloghitelek - míg ma egyre nagyobb számban tartalmaznak kártevőt terjesztő oldalakra mutató hivatkozásokat: tavaly az IronPort operációs központja 253 százalékos emelkedést tapasztalt a "dirty spam" üzenetek számában, ennyivel nőtt tehát a rosszindulatú oldalakra mutató linkeket tartalmazó üzenetek mennyisége.

Kulcsszavak: security Cisco

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50