5 Gb/s-os WiFi Ausztráliából

Milkovits Gábor, 2008. február 25. 22:58

A Melbourne-i Egyetem kutatói egy az eddiginél jóval szélesebb sávú, 5 gigabit/s-os WiFi technológiát fejlesztettek ki, amely állítólag már jövőre alkalmazásra kerülhet.

Ez a sebesség még a vezetékes internetes technológia esetében sem nevezhető csekélynek, hát még ha vezeték nélküli adattovábbításról beszélünk. A GiFi-nek elnevezett technológia egyetlen – remélhetőleg csak átmeneti – hátránya, hogy egyelőre körülbelül 10 méter a hatótávolsága, legalábbis ekkora sebességgel. Ez a sávszélesség egyébként elméletileg, egyéb üvegnyak híján lehetővé tenné, hogy teljes HD mozifilmeket akár másodpercek alatt letöltsön az ember. Az igazi persze az lenne, ha a GiFi-t sikerülne valahogy a Wimax-szal egyesíteni, jelentősen megnövelve a hatótávolságot.

A GiFi előnyei közé tartozik, hogy a hálózati csip a már ismert CMOS technológián alapul, így sorozatgyártás esetén mindössze nagyjából 10 dollárért legyártható egy darab. Szintén pozitívum, hogy a 60 GHz-es rádiófrekvencián üzemel, amely világszerte javarészt kihasználatlan, így ilyen jellegű akadály sem szab korlátot az elterjedésének.

Kulcsszavak: Wi-Fi

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14