Év végére várhatóan egymillióra növekszik a vírusok száma

forrás Prim Online, 2008. április 1. 17:00

Az F-Secure cég bejelentése szerint 2008-ban minden korábbinál gyorsabban gyarapszik az újonnan felfedezett kártevők mennyisége - a finn antivírusgyártó vállalat laboratóriumába a hét minden napján átlagosan 25 ezer fertőzött fájlminta érkezik, így valószínűsíthető, hogy év végére legalább egymillió különféle kártékony vagy veszélyes programot kell majd felismerniük a biztonsági szoftvereknek.

Útszéli letöltések

Miközben a bűnözők minden eddiginél több ártó programot készítenek, a felhasználók gyakran a korábbi évekhez képest kevesebb fertőzésről számolnak be. Ennek a látszólagos ellentmondásnak az a magyarázata, hogy a vírusírók az utóbbi időben megváltoztatták, kevésbé feltűnővé tették kártevő-terjesztési szokásaikat

Tavaly és tavalyelőtt a legtöbb fertőzést még levélmellékletben terjesztették, ami nagy járványok kialakulásához vezetett (Beagle, MyDoom, Warezov). Ez a módszer napjainkban már nem igazán működik, mivel szinte minden cég és intézmény szűrést alkalmaz az .EXE fájlokhoz hasonló kockázatos mellékletek megállítása érdekében.

A netes bűnözők ezért újabban a “drive-by download” módszert részesítik előnyben, amely webes letöltés révén juttatja el a fertőzést az áldozat gépére. A támadás első körben még mindig kéretlen üzenetek (spam) tömeges kiküldésével veszi kezdetét, melléklet helyett azonban ezek a levelek rosszindulatú weboldalakra mutató hivatkozást tartalmaznak - vagyis az áldozat SMTP protokoll helyett HTTP vagy FTP forgalom révén fertőződik meg.

Számítógépünk automatikusan drive-by típusú fertőzés áldozatává válhat, ha fertőzött webhelyre látogatunk. A legtöbb felhasználó nem rendelkezik tökéletesen befoltozott operációs rendszerrel, webböngészővel és kiegészítő programokkal, ezeknek a szoftvereknek a biztonsági hibái pedig kiszolgáltatottá teszik a rendszert. Az ártó kód manuális letöltés révén is a gépre kerülhet, ha a hackerek megtévesztéssel rá tudják venni a felhasználót, hogy a veszélyes linkre kattintson és lefuttassa a webről származó kártékony programot.

A vírusterjesztők számára fontos, hogy minél nagyobb legyen a kártékony webhelyek látogatottsága, ezért gyakran olyan spam üzeneteket terjesztenek, amelyek figyelemfelkeltő témájuk révén igyekeznek rávenni a címzettet a csalárd webhivatkozás megnyitására - ezek a levelek olyan tárggyal érkezhetnek, mint pl. “Szerepelsz egy YouTube videón!”, “Üdvözlőkártyád érkezett!”vagy “Köszönjük megrendelését!”).

Ennél kifinomultabb az a módszer, amikor a bűnözők a Google netes keresőrendszer számára előkészített kulcsszavakkal feltöltött webhelyek sokaságát hozzák létre, arra várva, hogy a weben szörfözők valamilyen általános téma nyomában (pl. kötött kesztyűk) eljutnak a kártékony weboldalra, ahol a támadókód (ún. exploit) a háttérben automatikusan lefuthat, anélkül, hogy a képernyő előtt ülő felhasználó ebből bármi gyanúsat érzékelne.
A harmadik, leginkább kockázatos kártevő-terjesztési módszer azon alapul, hogy népszerű, sokak által megbízhatónak tartott webhelyeket is fel lehet felhasználni a netezők megfertőzésére. A régóta alkalmazott közvetlen támadás, a webhely feltörése magas kockázattal jár, ezért a bűnözők a korábbi évek vicces kedvű vagy éppen tiltakozni vágyó hackereitől eltérően általában egyetlen látható részletet sem változtatnak meg az ellenőrzésük alá vont weboldalon.

A portál látszólag továbbra is normálisan működik - eltekintve attól, hogy a HTML forráskódba illesztett néhány sornyi JavaScript utasítás közreműködésével kártevő települ a látogatók számítógépére. Több népszerű, naponta milliós nagyságrendű olvasótáborral rendelkező magazin webhelye vált már ilyen támadás áldozatává, az emberek pedig általában megbíznak a napi rutinjuk részévé vált webhelyekben, így nem gondolnak arra, hogy oda látogatva a számítógépükkel baleset történhet.

Idegen honlapokat felhasználó támadás ráadásul a webszerver feltörése nélkül is kivitelezhető, mert a magas látogatottságú portálokon nap mint nap növekvő mennyiségű reklámmal találkozunk. Ha a vírusterjesztőknek sikerül megtévesztés vagy hackelés útján bejutniuk egy nagy reklám-háttérszolgáltató rendszerébe, az animációba rejtett támadó kód számítógépek millióit érheti el, gyakran anélkül, hogy erről a portál webmesterének tudomása lenne - ahogy ez a svéd TV4, az Expedia vagy az amerikai profi baseball- és jégkorong-ligák honlapjaival megtörtént.

A fenti okok miatt fontos, hogy a felhasználók tisztában legyenek a modern fertőzések megváltozott természetével, a hackerek ugyanis számos módon kihasználhatják az SMTP alapú kártevőket felváltó, HTTP letöltéssel érkező ártó kódok képességeit. Sok cég mind a mai napig a levélforgalomból kiszűrt vírusos mellékletek mennyisége alapján értékeli a számítógépes hálózatukat érintő fertőzések kockázatát, ami így egyértelmű csökkenést mutat - a web alapú kártevők terjedése miatt azonban az átfogó biztonsági helyzet valószínűleg semmit sem javult.

A magán- és céges felhasználóknak éppen ezért gondoskodniuk kellene arról, hogy a web-használattal összefüggő adatforgalmuk is vírusellenőrzésre kerüljön - sőt a szűrésnek az FTP protokollra is ki kell terjednie, mert ez a régi fájlátviteli rendszer az utóbbi időben igen népszerűvé vált a spam levelekben fertőzött letöltési helyeket hirdető vírusterjesztők körében.
 

Kulcsszavak: security vírus F-Secure

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50