Heteken belül jön a Windows XP SP3

Milkovits Gábor, 2008. április 16. 19:30

A Neowin internetes portál értesülése szerint a Microsoft biztosan még ebben a hónapban kibocsátja a Windows XP operációs rendszer elvileg utolsó átfogó szervizcsomagját, a Service Pack 3-at.

Az állítólag bennfentesektől származó információk alapján a PC-gyártók, illetve a kiemelt ügyfelek (pl. Connect-, MSDN- és TechNet-előfizetők) április 21-én, azaz jövő hétfőn kapják meg a szervizcsomagot. A mezei felhasználók nagyjából egy héttel később, április 29-től tölthetik majd le az XP SP3-at a Microsoft Update-en, a Windows Update-en és a Download Center-en keresztül. Az Automatikus Frissítéssel viszont csak június 10-étől érkezik a szoftverfrissítés, annak érdekében, hogy a rendszergazdáknak és informatikai szakembereknek bőven legyen idejük a tesztelésre.

Egyes, a béta tesztváltozattal elvégzett próbák szerint az új szervizcsomaggal mintegy 10%-kal gyorsabbá válik az operációs rendszer az SP2-vel feljavított Windows XP-hez képest. Az SP3 emellett mintegy ezer (javarészt korábban kiadott) frissítést és javítást tartalmaz majd, illetve a biztonság terén olyan funkciókat ad az XP-nek, amelyeket eddig csak a Vista tartalmazott. A Microsoft hivatalos álláspontja szerint a Service Pack 3 lesz az utolsó átfogó szervizcsomag az XP-hez, azonban elgondolkodtató, hogy a szoftverkonszern a tömeges kereslet miatt mégsem végzi ki idén nyáron az előző generációs operációs rendszert. Ehelyett a kisebb noteszgépek gyártói számára 2010. június 30-ig, vagy a Windows 7 megjelenése utáni egy évig elérhető lesz még az XP Home változata. Egy esetleges SP4 persze még így is kétséges, hiszen az SP2 után is közel négy évet kellett várni a harmadik szervizcsomagra.

Kulcsszavak: Windows XP security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55