Gates: 140 millió Vista kópia fogyott eddig

Milkovits Gábor, 2008. május 10. 08:24

Bill Gates egy tokiói konferencián úgy nyilatkozott, hogy a kibocsátás óta mintegy 140 millió kópia fogyott a Windows Vista operációs rendszerből, ami a Microsoft-elnök szerint igen gyors eladási rátának minősül.

A 2006 végén illetve 2007 elején kiadott Windows Vista imázsa mindezek ellenére korántsem makulátlan a közönség körében; azt még a Microsoft is elismerte, hogy sokan még mindig ragaszkodnak az immár 7 éves korábbi verzióhoz, az XP-hez, a lakosság és a vállalatok körében egyaránt. Ez látszólag ellentmondásban van a Vista kitűnő piaci szereplésével, a Microsoft üzletpolitikája azonban egyszerű feloldást kínál: a legtöbb új számítógép ugyanis Vista operációs rendszerrel kerül forgalomba, mivel a gyártók ilyen szerződésben állnak a szoftvercéggel, így aztán gyakorlatilag minden egyes eladott új Windows-PC egyúttal egy újabb eladott Vista-kópiát is jelent. Lehetőség van viszont arra, hogy a vevő ezután letörölje a Vista-t a gépről és XP-t telepítsen fel rá, arról azonban már nem közölt statisztikát a Microsoft, hogy mindeddig hányan éltek ezzel a lehetőséggel. Emellett azt sem lehet pontosan tudni, hogy hány egyedi, számítógép nélkül értékesített kópia fogyott mostanáig a Vista-ból.

A Microsoft egy hosszabbítás után június 30-ig tovább forgalmazza az XP-t a gyártók felé, az Asus Eee-hez hasonló kisteljesítményű, olcsó gépekhez pedig 2010-ig elérhető lesz az előző Windows operációs rendszer. Egyes szakértők Steve Ballmer elejtett megjegyzései alapján tudni vélik, hogy június 30. után is lesz még hosszabbítás, ez azonban egyelőre korántsem biztos. Mindenesetre azok, akik mindenképpen el akarják kerülni a Vista-t lehetséges, hogy a vártnál hamarabb beszerezhetik a „Windows 7” munkanéven futó következő generációs Windows-t, ez ugyanis Bill Gates múlt havi Miami beszéde alapján akár már jövőre megérkezhet.

Kulcsszavak: Windows Vista Microsoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14