Samsung laptop-tanulmány 12" OLED képernyővel

Milkovits Gábor, 2008. május 18. 11:03

A Samsung SDI, a vállalat lapos képernyőpaneleket gyártó részlege egy olyan laptop-tanulmányt mutatott be, amely egy 12 colos AMOLED képernyővel van ellátva.

A hír azért is érdekes, mert sokan az OLED-et tartják a mostani plazma- és LCD képernyők utódjának, mivel az ilyen kijelzők a hagyományos CRT képcsövekhez mérhető színhűséget és válaszidőt képesek produkálni. Problémát jelent viszont az, hogy a gazdaságosan gyártható méret egyelőre erősen korlátozott, emellett pedig egyes alkotóelemek is viszonylag rövid élettartammal bírnak a többi paneltípushoz képest. A Sony mindössze 11 colos OLED tévéje – ebben a műfajban az első fecske – például 200 ezer jenbe (kb. 340 ezer Ft) kerül. Ennek ellenére a gyártók, így a Panasonic, az LG és maga a Samsung is elkötelezettségüket fejezték ki a technológia iránt.

A Samsung tervei szerint már jövőre megkezdené a viszonylag nagyméretű, laptopokba és televíziókba szánt OLED panelek sorozatgyártását, így elvileg a most bemutatott koncepcióból is hamarosan valódi termék lehet. Maga a képernyőpanel a Samsung sajtóközleménye szerint 1280 x 768 képpontos WXGA felbontásra képes, ennél többet azonban egyelőre nem nagyon lehet tudni róla. Ami a laptop-tanulmányt illeti, a képen látható lapos billentyűzet valószínűleg és remélhetőleg csak jelzés értékű, a külön kihajtható fedőlap rendeltetése pedig még ismeretlen.

Kulcsszavak: Samsung notebook monitor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50