Szoftverminősítési szolgáltatáscsomag a Suntól

forrás Prim Online, 2008. június 5. 13:14

A Sun új szoftverminősítési szolgáltatáscsomagja három fő területre fókuszál, ezek a szoftverfejlesztési életciklus auditálása, a szoftver forráskód szintű minősítése és a minősített forráskód letét. A Sun tapasztalatai alapján az ügyfeleknél a szoftverbeszállítók kezelése sok esetben problémát okoz, ezáltal megbízhatóság is csökken. A most bevezetett szolgáltatáscsomag ezen próbál segíteni, mely a magyar piacon teljes újdonságként, a sok kisebb külön-külön elérhető szolgáltatásokat ötvözi.

A Sun a Magyarországon tapasztalt legnagyobb hiányosságokban szeretne segíteni ügyfelei számára. A szolgáltatáscsomag szinte teljesen piacfüggetlen, de elsősorban a közép és nagyvállalati környezetben merült fel rá az igény, így például különösen magas az érdeklődés a pénzügyi szektor vállalatai között.

Szoftverfejlesztési életciklus minősítése

A szoftverfejlesztési életciklus mérésének és minősítésének hiánya a vállalatok számára mindennapos problémát okozhat, például erőforrás-tervezés és a határidő csúszások területén. Sok esetben az adott szoftverről később derül ki, hogy annak előállítási folyamata szinte ellenőrizhetetlen, verziókezelése és hibajavításai követhetetlenek. A Sun a CMMI és TQM szemléletre és a sokéves szakmai gyakorlatára támaszkodva, ügyfélorientált módszertannal a teljes szervezeti működést és az igény szerinti egyéni projektek felülvizsgálatát és értékelését tudja nyújtani ügyfelei számára. A felmérések eredményei alapján a meghatározott fejlesztendő területekre fejlesztési tervek kidolgozásában, workshopok tervezésében és levezetésében is segítséget nyújt a Sun Microsystems. A szoftverfejlesztés érettségi szint feltérképezése természetesen nem csak a beszállítók esetében alkalmazható, hanem a szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalat működésének önelemzésére is. A szoftverfejlesztési életciklus kulcsfolyamatai a következő kategóriákba sorolhatók: a projektmenedzsment, a szoftverfejlesztés, a folyamatmenedzsment és természetesen az egészet átölelő támogatási szolgáltatás.

A szoftver forráskód szintű minősítése


A már kifejlesztett, használatban lévő több millió soros szoftverrendszerek karbantartása nagyon sok erőforrást igényel, elmaradásuk pedig komoly problémákat okoz. Egy-egy hibajavítás, illetve új funkció kifejlesztése során óhatatlanul is újabb hibák keletkeznek, és a tapasztalat szerint - főleg a szoros határidők miatt - ezen hibák idővel csak halmozódnak. Ez a törvényszerű jelenség - a szoftvererózió - nagymértékben mérsékelhető a szoftverek forráskód szintű folyamatos ellenőrzésével, mérésével és minősítésével. A forráskód minősítés használható forráskód érvényesítésre is, vagyis a beszállítónak a végtermékét ellenőriztetnie kell a forráskód minősítő rendszerrel annak leadása előtt. A szolgáltatás főbb részei a forráskód mérése különféle szempontok szerint (pl. komplexitás, függőségek száma, méret), a forráskód auditja (pl. kódolási szabályok betartása, kód duplikáció felderítése, tervezési hiányosságok azonosítása), tervezési dokumentáció előállítása forráskódból (pl. UML diagram, függvényhívási gráf, komponensfüggőségi gráf), a forráskód minőségének adatbázisba való vezetése és nyomon követése, illetve az ezeket összefogó, tároló és megjelenítő modul telepítése. A Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztési Tanszékének szakemberei segítségével feltérképezték és megvizsgálták a több mint egy évtizedes, 5 millió programsorból álló forráskódon alapuló OpenOffice.org forráskódját. Az eredmények alapján 184 kritikus ponton javították a programot. A legújabb verzióban ennek a projektnek is az eredményeképpen egy minőségileg jobb, biztonságosabban bővíthető és karbantartható kód jött létre. A kidolgozásra került szoftvereszközök lehetőséget adnak az OpenOffice.org forráskód minőségének folyamatos ellenőrzésére.

Forráskódletét


A forráskódletét szolgáltatás segítségével az ügyfelek minimalizálhatják az egyedi fejlesztéseket előállító cégektől való függőségüket, és minőségi munkára késztethetik a beszállítóikat, mivel azon túl, hogy a forráskód letétbe kerül, időnkét át kell esniük egy minősített ellenőrzésen, amely a forráskód tartalmi oldalát vizsgálja. Magyarországon elsősorban a multinacionális vállalatok elvárásai miatt jelent meg és van elterjedőben ez a szolgáltatás, aminek a legátfogóbb változatát a a Sun Microsystems egyik partnercégével közösen nyújtja. A forráskódletét szolgáltatás lényege, hogy az egyedileg fejlesztett szoftverek és későbbi javításainak forráskódját egy hitelesítési vizsgálat után letétbe helyezik, annak érdekében, hogy kritikus helyzetben, akár az eredeti fejlesztő hiányában is biztosítható legyen az adott rendszer megfelelő működése, üzemeltetése. A hitelesítési eljárás során, ami a vírusellenőrzéstől és az olvashatósági vizsgálattól kezdve kiterjedhet a legteljesebb körű vizsgálatra is (azaz az adott rendszer komplett újraépítése a letétbe helyezett adatokból), az ügyfél meggyőződhet arról, hogy a letéti csomag hozzáférhető módon, alkalmas médián, megfelelő struktúrában tartalmazza mindazon információt, amellyel egy megfelelő szinten képzett programozó vagy rendszeranalitikus megértheti, karbantarthatja és javíthatja bármely más személy segítsége nélkül a szoftvert, annak is azon verzióját, amit a fejlesztő az ügyfele rendelkezésére bocsátott.

Kulcsszavak: Sun IT-szolg

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Xiaomi publikálta a legújabb ESG jelentését

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 13:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14