A Red Hat továbbfejleszti a nyílt virtualizációt

Kovács Attila, 2008. június 26. 09:20

A virtualizáció következő generációjának vállalati szintű elfogadását  elősegítő három stratégiai kezdeményezést jelentett be a Red Hat. A kezdeményezések lehetővé teszik majd az ügyfeleknek, hogy a virtualizációt a teljes IT infrastruktúrájukban alkalmazzák azáltal, hogy a versenytárs megoldásokat túlszárnyaló jellemzőket és költségelőnyöket ajánlanak. A Red Hat megoldások ezen a portfólió növekedésen keresztül átfogó virtualizációs képességeket nyújtanak a piac számára.

Más piaci virtualizációs megoldásoktól eltérően a Red Hat technológiái lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy olyan virtualizációs infrastruktúrát alkalmazzanak, ami elég rugalmas ahhoz, hogy megfeleljen az egyéni üzleti igényeiknek. Emellett az, hogy a Red Hat szigorúan ragaszkodik a nyílt interfészekhez, az ügyfeleknek azt a rugalmasságot nyújtja, hogy azok több gyártótól választhatják ki a komponenseket. Ezek a technológiák, melyeket a Red Hat a partnerekkel és az ügyfelekkel együttműködve, a nyílt forráskódú fejlesztési modell használatával fejleszt, működőképesebb, jobb minőségű megoldásokat eredményeznek. A bejelentés nyomán a nyílt forráskódú virtualizáció megfelelő pozícióba került ahhoz, hogy a meglévő virtualizációs technológiák helyét átvegye.

A három bejelentett stratégia


1. Beágyazott Linux Hipervizor – egy könnyű, beágyazható hipervizor a virtualizált Red Hat Enterprise Linux és Microsoft Windows környezetek hosztolásához. A hipervizor a Linux összes előnyét elérhetővé teszi a virtualizáció számára, mindezt olyan kis memóriaigénnyel, ami könnyen beágyazhatóvá teszi szerverekbe és desktop gépekbe is. A Red Hat bejelenti a hipervizor béta verziójának elérhetőségét a www.ovirt.org oldalon. A hipervizor a KVM projektre épül, ami 2006 óta a Linux rendszermag része. A hipervizor támogatja a virtuális gépek futás közbeni, valósidejű migrációját rendszerről rendszerre, valamint a magas rendelkezésreállás jellemzőit is. Azt láthatjuk, hogy a nagysikerű Xen implementációját követően a KVM technológia egyre inkább a következő generációs virtualizációs technológiává válik.

2. Virtuális infrastruktúra menedzsment – a könnyen használható, több rendszerre kiterjedő menedzsment megléte kritikus a virtualizált rendszerek élesüzemű alkalmazásához. A Red Hat szoros együttműködése az ügyfeleivel az elmúlt két évben sikeres alkalmazásokat eredményezett a teszteléstől és fejlesztéstől egészen az igényekhez folyamatosan alkalmazkodó (on-demand) gridig, ami a világ legnagyobb felhő (cloud) alkalmazásait támogatja. Ennek a szakértelemnek a felhalmozódása az iparág első nyílt forráskódú virtuális infrastruktúra menedzsment megoldását eredményezte, ami lehetővé teszi a vállalati IT számára, hogy belső felhőket hozzon létre és kezelje azokat. A tesztelés, a fejlesztés, a grid és az élesüzemű alkalmazások koordinálása egy egységesített belső felhőben jelentős hatással lesz a működési és tőkeköltségek csökkentésére, míg lehetővé teszi az IT számára, hogy magasabb szintű szolgáltatást nyújtson az adott vállalat fő üzleti tevékenységének támogatására.

3. Biztonsági infrastruktúra
– a virtualizáció az élesüzemű környezetekben jelentős biztonsági kérdéseket vet fel a vállalati IT számára. A virtuális rendszerek dinamikus és osztott aspektusai megkövetelik, hogy az infrastruktúra-réteg részét képezzék a személyazonossági, szabályrendszer (policy) és audit képességek, így a kritikus erőforrások – mint például a számítási ciklusok, az adattárolás és a hálózati hozzáférés – ellenőrzése és auditálása az üzleti alkalmazások szabályrendszerei szerint hajtható végre. Az iparágban az átfogó virtualizációs biztonsági infrastruktúra hiánya az alkalmazások konszolidációját a osztott infrastruktúrák irányába terelte. Ennek a feloldására a Red Hat bejelentette az IPA projektet (Identity, Policy és Audit) az olyan integrált biztonsági megoldások fejlesztésére és szállítására, melyek lehetővé teszik a virtualizáció használatát az egész vállalaton belül. (forrás: Enterprise Open Source Weekly)

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14