Phion az internet-felügyelet ellen hozott EP-döntés mellett

Kovács Attila, 2008. július 24. 07:47

A hazánkban is aktív osztrák Phion AG hálózati kommunikációs megoldás-szolgáltató ma bejelentette: üdvözli, hogy az Európai Parlament (EP) előzetesen elutasította az átfogó internet felügyeletet a „Telekommunikációs csomag“ keretében.

Wieland Alge, a Phion társalapító elnök-vezérigazgatója kommentálja a döntést. A már előfordult lehallgatások feltárása fokozott mértékben kötelezi a vállalatokat és szervezeteket, hogy egyre jobban – végül már csak saját magukra - korlátozzák bizalmi területüket. Amennyiben harmadik fél vagy belső ügyek arra kényszeríthetik a telekommunikációs szolgáltatókat, hogy ellenőrizzék az adatforgalmat, a vállalatoknak és a szervezeteknek kényszerszerűen abból kell kiindulniuk, hogy minden olyan kommunikáció, amely elhagyja a vállalat saját hálózatát, nem csak hogy lehallgatható, hanem azt ténylegesen le is hallgatják.

Eddig ez komoly problémát jelentett az olyan világszerte jelenlévő vállalatok számára, amelyek olyan területeken és régiókban tevékenykednek, amelyek inkább az információbiztonság és a szellemi tulajdon témájának hanyag kezeléséről ismertek. Az EP néhány képviselőjének aktuális kezdeményezése az internet területet lefedő felügyeletére vonatkozóan egy csapásra érintené valamennyi olyan vállalat saját kommunikációjának biztosítását, amely az interneten keresztül tart kapcsolatot, illetve azon adatokat továbbít. Éppen ezért üdvözli a phion, hogy az EP nemet mondott az internet teljes felügyeletére.

Jelenleg egy paradox fejlődésnek vagyunk tanúi: a vállalatokat mindig új adatvédelmi irányelvek kötelezik arra, hogy az ügyfelek és munkatársak információit bizalmasabban kezeljék. Egyidejűleg olyan tendenciák is jelentkeznek – az EP döntését követően is -, hogy a távközlési  szolgáltatók felügyelik és megszűrhetik ezeket az információkat. Az állami szervek arra kényszeríthetik a telekommunikációs szolgáltatókat, hogy ellenőrizzék az adatforgalmat. Ez azt jelenti a vállalatok számára, hogy minden hálózatukon kívüli kommunikációt lehallgathatnak. Európában ma már nem számít opciónak az érzékeny információk kódolatlan kommunikációja harmadik fél vezetékein keresztül.  Alge összegzése: csak a fióktelepek, mobil munkatársak és partnerek közötti adatforgalom szolgáltatótól független védelme nyújt elegendő mértékű információs biztonságot a vállalatoknak.

Kulcsszavak: security jog phion

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50