Adatvesztési botrány Norvégiában

Genda Csongor Zoltán, 2008. szeptember 19. 19:41

Nagy-Britannia után most Norvégia került a média figyelmének a középpontjába, ugyanis a helyi adóhivatal véletlenül az összes adófizető személyes adatát elküldte a legnagyobb szerkesztőségeknek.

"Leginkább a brit adatvesztési botrányokhoz tudnám hasonlítani a mostani esetet"- nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Ova Skara, az adatvédelmi bizottság szóvivője. A hír nagy felháborodást keltett országszerte, az incidens előtt értetlenül állnak az állampolgárok. Az adóhivatal illetékesei sem tudtak magyarázatot adni arra, mégis hogy történhetett meg, hogy a négymillió adófizető személyi számát, jövedelmi kimutatását, és egyéb azokkal kapcsolatos fontos információkat tartalmazó CD-ket hogy lehetett tévedésből elpostázni az ország legnagyobb tévé, és rádiótársaságaihoz illetve a fontosabb újságokhoz. A pénzügyi igazgatóság évente küld részletes gazdasági statisztikákat a sajtónak, a személyes adatokat minden esetben titkosították, ez alkalommal viszont mulasztás történt.
A svéd pénzügyminiszter felszólította a szerkesztőségeket, hogy szolgáltassák vissza a bizalmas információkat, az ügyben nyomozást rendeltek el, hogy megállapítsák, ki a felelős a történtekért.

Kulcsszavak: jog adattárolás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59