Bocsánatot kért az előfizetőktől a Deutsche Telekom elnöke

MTI Sajtóadatbank, 2008. október 6. 08:20

Bocsánatot kért az előfizetőktől a Deutsche Telekom elnöke vasárnap azt követően, hogy újabb botrány rázta meg Németország nagy távközlési cégét.

"Nem tehetünk mást, csak bocsánatot kérhetünk" - jelentette ki a Bild am Sonntag című lapban megjelent nyilatkozatában René Obermann. Előző nap vált ismertté, hogy ismeretlen tettesek a Deutsche Telekom leányvállalata, a T-Mobile 17 millió előfizetőjének személyes adatait lopták el, s az interneten igyekeztek értékesíteni azokat. Az érintettek között magas rangú politikusok, köztük miniszterek, volt államfők, továbbá a gazdasági, az egyházi és a kulturális élet vezetői, valamint neves közéleti és médiaszemélyiségek egyformán találhatók.

Obermann közölte, hogy a cég külön telefonvonalat hozott létre, amelyen az előfizetők érdeklődhetnek az iránt, hogy szerepelnek-e a kárvallottak listáján. Továbbá felajánlotta, hogy a T-Mobile előfizetői azonnali hatállyal telefonszámot változtathatnak. A Deutsche Telekom mobilszolgáltatója jelenleg mintegy 38 millió előfizetővel rendelkezik.

A német távközlési céget sújtó legújabb botrányt legfrissebb számában a Der Spiegel című hírmagazin robbantotta ki. Az újság szerint az adatlopási ügy még 2006 elején történt. A tettesek a T-Mobile csaknem minden második előfizetőjének legszemélyesebb adatait tulajdonították el, olyan különleges lemezeket, amelyek – a cég közlése szerint - az érintettek nevét, címét, születési adatait, telefonszámait és e-mail adatait tartalmazták. A hatóságok szerint igyekeztek áruba bocsátani az adatokat, a Deutsche Telekom ugyanakkor azt állította: tudomása szerint a bűnözők erőfeszítései nem jártak sikerrel. A cég nem tud arról, hogy az érintettek közül bárkit is konkrét kár, illetve zsarolási kísérlet ért volna.

Obermann igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hangoztatva, hogy az eltulajdonított személyes adatok között bankszámla-, illetve hitelkártya-számok nem szerepeltek. A Deutsche Telekom nem sokkal a történtek után szerzett tudomást az ügyről, mégpedig egy a tettesek által "megkörnyékezett" partnercég tájékoztatása alapján. Ezt követően azonnal értesítette a hatóságokat, s följelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50