Banki adatokra halásznak a pénzügyi válság örvényében

MTI Sajtóadatbank, 2008. október 14. 10:01

A bankszámlaadatok megszerzésére irányuló internetes bűncselekmények szaporodásával járhat a nemzetközi pénzügyi válság - figyelmeztetnek amerikai és brit állami és bankszakmai testületek, illetve biztonságtechnikai szakértők.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) és egy brit parlamenti bizottság egyaránt arra hívja fel a figyelmet, hogy a pénzügyi válság hatására az online adathalászat (phising) területén elmozdulás várható az identitástolvajlástól a banki ügyféladatok megszerzésére irányuló kísérletek felé.

Az FTC szerint a zavarosban halászó csalóknak kiváló lehetőséget biztosít a bankszférában végbemenő viharos változás, amelynek során számos pénzintézetnek hirtelen megváltozott a tulajdonosi szerkezete. A bűnözők a megroggyant bankházak élére kinevezett állami válságmenedzserek vagy az új tulajdonos nevében léphetnek fel, és adategyeztetésre kérhetik a gyanútlan ügyfeleket - áll a bizottsági közleményben.

A testület azt javasolja az internetező bankszámla-tulajdonosoknak, hogy ne reagáljanak az olyan e-mailekre vagy felugró ablakokon elhelyezett üzenetekre, amelyek számlaadatok megadására szólítanak fel, még akkor sem, ha ezek látszólag a banktól érkeznek.

Az identitástolvajlással (ID Theft) kapcsolatos ügyekkel foglalkozó brit parlamenti bizottság éves beszámolója szerint a krízis miatt szigorodó hitelfeltételek hatására gyakoribbá válhatnak a számlatulajdonosok elleni támadások. "Hitelt szerezni lopott identitással is egyre nehezebb, a bűnözők ezért aktívabban törekedhetnek a már létező számlák megcsapolására" - áll a bizottság második éves beszámolójában.

A Secure Computing IT-biztonságtechnikai cég legfrissebb jelentése szerint az adathalászok legkedveltebb célpontjai a válságban megtépázódott amerikai pénzintézetek, és a Wachovia, a J.P. Morgan Chase és a Bank of America mellett a közeljövőben - az 500 milliárd fontos állami bankmentő program befejeztével - a brit bankok is igen népszerűek lesznek a bűnözők körében.

Mindeközben a brit bankrenszer fizetési iparágát összefogó szervezet, a Fizetési Klíring Szolgáltatók Szövetsége (APACS) arról számolt be, hogy az adathalász-támadások száma már a világ pénzügyi rendszerét megrázó válság kirobbanása előtt is meredeken emelkedett. A szövetség idén január és június között összesen 20 682 ilyen esetet regisztrált, ami 186 százalékkal több, mint 2007 első hat hónapjában - áll a BBC hírportálján megjelent összefoglalóban.

Kulcsszavak: security bank

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50