Október elején új bankbiztonsági rendszer indul a fővárosban

MTI Sajtóadatbank, 2009. szeptember 25. 11:15

Október 1-jétől "élesben" alkalmazza a fővárosi rendőrség azt a bankbiztonsági riasztórendszert, amely egy esetleges rablás esetén videófelvételeket, képeket, az adott pénzintézet alaprajzát, behatolási pontjait és az elkövető lehetséges menekülési útvonalait juttatja el a rendőrség bevetésirányítási központjába - jelentette be Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A rendszertől - amelybe egyelőre az MKB Bank budapesti fiókjait kötötték be - azt várják, hogy olyan többlet információkkal segíti a rendőrség munkáját, amik nyomán a rendőrség hatékonyabban, gyorsabban, szakszerűbben reagálhat a bankrablásokra, közelítheti meg az érintett bankfiókot és készülhet fel az elkövető elfogására - mondta. A főkapitány megjegyezte: a pénzintézetek elleni támadások száma nő, tavaly 7 volt, idén már 24.

 Jakab Péter, az MKB Bank biztonsági igazgatója és a Magyar Bankszövetség biztonsági vezetője elmondta: a megtámadott bankfiókból az MKB ügyeleti központjába érkezik a jelzés, amit a rendőrség központi szerverére továbbítanak, valamint az adott bankfiókra vonatkozó adatokat a területileg illetékes rendőrkapitányságra is eljuttatják. Egy, a XIII. kerületben elvégzett teszt során a támadásjelzés 3,5 másodperc alatt volt a rendőrség központjában, a járőrök pedig 3 perc 45 másodperc alatt voltak a helyszínen.

 A bankbiztonsági szakember felsorolta: a továbbított információk között szerepel a fiók elhelyezkedése, megközelíthetősége, az útzárásra alkalmas pontok, a fiók bejáratáról készült fénykép, a bankfiók alaprajza, valamint a biztonsági kamerák valós idejű képei a bankfiókból.

 Tóth Gábor az MTI érdeklődésére elmondta: a három hónapja a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) átadott bevetésirányítási központ alapvető eleme a rendszernek, anélkül "üresen lógott volna a levegőben" a bankbiztonsági riasztórendszer, mivel nem volt senki, aki megkaphatta volna a megtámadott bankfiókról szóló információt és utasítást adhatott volna a járőrnek.

 A bankfiókról szóló információkat nem a járőrök kezelik, hanem a bevetésirányítók, és ők adnak utasítást a kiérkező járőröknek, hogy merről közelítsék meg a fiókot. Az élőkép alapján személyleírást tudnak mondani a menekülő elkövetőről, közölni tudják a menekülés irányát - magyarázta. Hozzátette: a rendszer "nyitott", ahhoz csatlakozhat a többi bank is, valamint azok a távfelügyeleti tevékenységet végzők, akik kisebb üzleteket, lottózókat védenek.

 Az Országos Rendőr-főkapitányságon 2006 nyarán jelentették be, hogy elkészült az új bankbiztonsági riasztórendszer, amely a megtámadott bankfiókról szóló információkat eljuttatja a rendőrséghez. Akkor azt közölték, hogy a rendszer várhatóan már 2006 végén működni fog. Ez végül nem történt meg. Az idén februárban Bencze József országos rendőrfőkapitány - a bankszövetség és a bankok biztonságát felügyelő cégek képviselőivel folytatott megbeszélés után - azt közölte, hogy megkezdődik a 3-6 hónapos tesztelése a bankok épületeinek adatait és kameraképeit "kezelő" szoftvernek.
 

Kulcsszavak: bank security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50