Az AMD nem fejleszt kimondottan Atom-rivális processzort

Milkovits Gábor, 2008. november 15. 09:30

Az AMD hivatalosan bemutatta ’Yukon’ és ’Congo’ kódnevű, ultra-hordozható laptopokhoz tervezett platformjait, amelyekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy elsősorban nem a mostanság slágernek számító mini-laptopokba szánja őket.

John Taylor szóvivő szerint az ideális ultra-hordozható PC a MacBook Air-hez hasonlít, vagyis igen vékony, ugyanakkor legalább 13 colos képernyője van. Az új, energiatakarékos lapkákat főként ilyenekhez tervezte a cég, ami persze Taylor szerint nem zárja ki, hogy utat találjanak a 12” vagy annál kisebb mini-laptopokba. A szóvivő szándékosan kerülte a „netbook” szó használatát, amely a rivális Intel találmánya. Az AMD álláspontja szerint ezeknek a gépeknek némelyike nem kínál teljes PC-élményt, míg ők új platformjaikkal mindenképpen erre törekszenek.

A Yukon és a Congo egyaránt 25 wattnál kevesebbet fogyaszt, beleértve a lapkakészletet is. A gyártó szerint a takarékos architektúra úgy tud megfelelően stabil teljesítményt nyújtani, hogy ehhez az eddig megszokottnál nagyobb mértékben kiaknázza az AMD/ATI grafikus csip tartalékait. A jelenlegi AMD Turion laptop-processzorok önmagukban is 30 watt feletti energiát igényelnek. Az új platformok megjelenéséről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy valamikor jövőre esedékes. A Congo első CPU-ja egy 65 nm-es, kétmagos modell lesz „Conesus” kódnéven. A „Huron” munkanevű, szintén 65 nm-es, egymagos csip a Yukon platformot erősíti majd. Az első 45 nm-es eljárással készülő, ultra-hordozható rendszerekbe szánt AMD lapka, a ’Geneva’ csak 2010-re várható.

Kulcsszavak: AMD processzor notebook

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14