Kevés az olcsó Blu-ray lejátszó Európában

Milkovits Gábor, 2008. november 26. 20:55

A Screen Digest piackutató legújabb adatai szerint ellátási gondok miatt az ünnepek előtt nemigen lesznek olcsó Blu-ray lejátszók az európai piacon, ami azzal jár, hogy a nagyfelbontású DVD formátum térhódítása tovább várat magára.

A piackutató cég szerint a gyártók termelési problémák miatt az elsőbbséget élvező amerikai és japán piacon hozzák forgalomba 300 dolláros és ennél olcsóbb Blu-ray készülékeiket, Európába pedig legfeljebb némi csekély felesleg jut majd el az ünnepekig ebben a kategóriában. Jól érzékelteti a helyzetet, hogy miközben a cég becslései alapján összesen 11,4 milliárd euró értékben vásárolnak majd mozgóképes tartalmakat az idén az öreg kontinensen, ennek alig 3 százalékát teszik majd ki a Blu-ray lemezek. Ezzel szemben a Screen Digest szerint 2012-re az európai Blu-ray piac nagysága eléri majd az 5,4 milliárd eurót, miután a HD képlejátszás lesz a norma.

Eközben a tengerentúlon a legolcsóbb Blu-ray lejátszók ára a 2006-os 1500 dollárról ennek tizedére, 150 dollárra esett vissza a Hálaadás-napi első nagy bevásárlási rohamot követően. A mostani globális készlethiány elsőleges oka, hogy a rivális HD DVD technológia mögött álló cégek, a Toshiba, az NEC és társaik kiszálltak a vetélkedésből, ám a döntés hirtelensége meglepte az alkatrész-beszállítókat, akik egyelőre nem tudtak teljes kapacitással átállni a vegyes technológiáról a Blu-ray-re.

 

Kulcsszavak: DVD Blu-ray

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50