AdamoThirteen: a világ legvékonyabb notesze a Dell-től

Széll Zoltán, 2008. december 28. 10:20

Egy rövid hír látott napvilágot a Dell 2009 elején érkező új, szupervékony, pehelykönnyű noteszgépéről, amely az Apple szintén szuperkarcsú noteszgépeinek lesz majd a piaci ellenfele. A hír tartalmazza a Dell új „Adamo Thirteen” néhány részletét is.

A hír szerint az AdamoThirteen a világ legvékonyabb noteszgépe. Az Adamo fizikai méreteiből látható, hogy ez a noteszgép az Apple Macbook Air versenytársa. Az Apple noteszgép vastagsága mindössze 20 mm, súlya 1,35 kg. Az Adamo Thirteen ennél vékonyabb és könnyebb, mivel a Dell az ehhez a noteszgéphez ultravékony – 3,5 mm, 0,14”-, de drága LCD panelt rendelt a Samsungtól. Az Apple Macbook Air 4,1 mm-es (0,16”) panelt használ.

 Az Adamo Thirteen 13 hüvelykes LCD képernyőt tartalmaz és 45 W-os tápegységgel (adapter) kerül forgalomba. Az utóbbi azt sugallja, hogy a Dell a szabályos 45 nm-es Intel Core 2 Duo processzorokat építi be a masinába és nem az alacsonyfeszültségű CPU-kat használja. Az Adamo a fentieken kívül még 8x sebességgű, slicc betöltésű DVD írót is magába foglal. Opcióként 2x blu-ray/DVD-RW meghajtó (SATA határfelülettel) is kapható. A gép szabványos határfelülete még a „Displayport” egy külső LCD képernyő csatlakoztatásához. Az opciók listája tartalmazza a Displayport – VGA, Displayport – HDMI és a Displayport – DVI átalakítókat.

 A hír szerint a Dell SSD meghajtókat is szállít az Adamo noteszgéphez. Az SSD-k ma már jóval 100 GB fölötti kapacitással is kaphatók. A Dell valószínűleg 128 GB-os és 160 GB-os Intel eszközöket, vagy 256 GB-os Samsung meghajtót kínál majd. Az utóbbi tömeggyártása most kezdődik. Jelenleg az Adamo noteszgépek 2,5 hüvelykes, 5400 rpm (külső) külső merevlemezes meghajtókat (250 GB és 500 GB kapacitással) és 8 GB-os USB memóriát tartalmaznak.

 A Dell a tervek szerint az Adamo noteszgépet a januári „CES 2009” kiállításon (Las Vegas, Arizona) mutatja be és szállítását februárban kezdi. A becslések szerint az Adamo ára 3000 US$-ig terjed. Néhány elemző – pl.: Roger Kay (Endpoint) - korábban olyan becsléseket hozott nyilvánosságra, hogy a Dell az Adamo noteszgépeket 400 US$-ral alacsonyabb áron szállítja, mint az Apple a Macbook Air masinákat (hasonló konfigurációk). Ez az összehasonlítás nehéz lesz, mivel az Apple nem szállítja a gépét blu-ray meghajtóval és az Adamo nagyobb kapacitású SSD-vel kerül forgalomba. A várakozások szerint a Dell a nagy sávszélességű vezeték nélküli modulokat is beépíti az Adamo noteszgépbe és ezzel standard tartozékká válnak. A 3000 US$ ezekkel együtt sem alacsony ár. Az alap Adamo induló ára 1500 US$ körül lesz. Ezek az összehasonlítások azonban változhatnak, amikor az Apple bevezeti a következő Macbook Air modellt.

Kulcsszavak: Dell notebook

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50