Firefox Windows Mobile készüléken a jövő héttől

Milkovits Gábor, 2009. január 28. 22:02

A Mozilla bejelentette, hogy a jövő héten kiadja „Fennec” kódnevű, mobiltelefonos Firefox böngészőprogramját a HTC Touch Pro Windows Mobile rendszerű okostelefonhoz, természetesen egyelőre csak tesztelésre.

A HTC Touch Pro érdekes választás: egyfelől ugyanis egy 480 x 640 képpontos érintőképernyővel és QWERTY billentyűzettel felszerelt készülék, ami tág teret enged a szoftver képességeinek a kihasználásához, másrészt pedig maga az a tény lényeges, hogy Windows Mobile okostelefonról van szó. A Mozilla ugyanis eddig csak a Symbian-alapú Nokia N810-en tesztelte a hivatalosan Firefox for Mobile nevet viselő alkalmazást.

Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy a Mozilla nem óhajt egyetlen platformon leragadni a mobilböngészővel, a mostani újabb tesztváltozat azonban megerősíti, hogy jövőre egy Windows Mobile verzióra is számíthatunk.

A böngésző a PC-verzió ’Gecko’ motorján alapul, így teljes mértékben támogatja a JavaScript és AJAX megoldásokat. Emellett fel van ruházva azzal az ’intelligens’ címsorral is, amely a böngészési előzmények alapján kiegészíti a címet, ezáltal megkönnyítve a felhasználók dolgát, ami különösen fontos a mobiltelefonos alkalmazások esetében. A végleges verziót 2010-re ígéri a Mozilla: a szoftver valószínűleg tartalmazni fog egy olyan, a ’Weave’ projekt keretében kifejlesztett megoldást is, amely lehetővé teszi, hogy valaki a beállítások, az előzmények és a megnyitott oldalak megőrzésével váltson a PC-Firefoxról a mobiltelefonos verzióra, és fordítva.

Kulcsszavak: Firefox Windows Mobile

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55