Mobiltelefonos helymeghatározó alkalmazás a Google-tól

Milkovits Gábor, 2009. február 4. 20:12

A Google 27 országban beindította „Latitude” elnevezésű szolgáltatását, amelynek lényege, hogy a mobiltelefonos felhasználók, ha akarják, egy pillanat alatt elküldhetik tartózkodási helyük adatait barátaiknak vagy ismerőseiknek.

A 27 országba Magyarország sajnos nem tartozik bele, legalábbis egyelőre, annak ellenére, hogy Csehország és Lengyelország igen, a promóciós weboldalon pedig egy Budapest Google-térkép fogadja a hazánkból internetező felhasználókat. A megoldás egyszerűen úgy működik, hogy a szolgáltatáshoz kapcsolódó mobiltelefon a hálózat segítségével kiszámítja a tartózkodási helyét, amit aztán el lehet küldeni bárkinek. Ezután a fogadó fél egy Google Maps térképen elhelyezve látja az illetőhöz tartozó kis ikont, akár számítógépe, akár mobilja képernyőjén. Ezt követően a lokalizálás már pofonegyszerű.

A Google sietett kihangsúlyozni, hogy számos biztonsági védelmi elemet épített be az alkalmazásba, így illetéktelenek nem fognak tudomást szerezni arról, hogy éppen hol vagyunk. A Latitude a Symbian S60 és Windows Mobile mobilokon, az Android telefonokon, az Apple iPhone-on és iTouch-on, illetve néhány más rendszerű Sony Ericsson készüléken is működik. A szolgáltatás egy olyan időszakban érkezik, amikor a helymeghatározó megoldások egyre népszerűbbek, így például a GPS-es telefonok száma folyamatosan nő. A Latitude viszont egyszerűen magát a mobiltelefonos hálózatot használja, azaz nincs szüksége műholdra, ami nyilvánvalóan egyszerűbbé teszi. Hasonló szoftvere eddig az amerikai Loopt-nak volt, amely azonban nem versenyezhet volumenben a Google-al.

Kulcsszavak: Google GPS mobilszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50