Ipari Ethernet hálózatot felügyelő szoftver

Kovács Attila, 2009. március 7. 13:02

A Siemens Industry Automation (SIA) ipari automatizálási divíziója egy hálózat-menedzsment szoftvert vezetett be Sinema Server néven, amely az ipari kommunikációs hálózatok hatékony tervezésére, szimulációjára és konfigurálására szolgáló programozási eszközkészletet (Sinema, azaz Sinema Network Manager) egészíti ki.

Ez az új szoftver-eszköz Ethernet alapú hálózatok (pl. Industrial Ethernet vagy Profinet) diagnosztizálására és vizuális megjelenítésére alkalmas. Segítségével a hálózati tevékenységről folyamatos napló készül, melyet a felhasználó kiértékelésre és további feldolgozásra megkap. Az új szoftver természetesen az esetleges hibákra vagy kritikus helyzetekre való gyors felhasználói reagálást is lehetővé teszi.

A Sinema Server a hálózatra csatlakoztatott automatizálás-technikai készülékeket (pl. plc-ket),  valamint  a hálózati infrastruktúra komponenseit (pl. ipari Ethernet kapcsolók (switch) és ipari WLAN elérési pontok) figyeli. Az Auto Discovery funkcióval felismeri ezeket, valamint ezek hálózati működés szempontjából releváns paramétereit. Ezekből a szoftver előállítja a hálózati topológiát és statisztikákat, amelyek weboldalakon grafikai formában megjelennek, és szükség esetén kiegészíthetők a felhasználó további diagnosztikai képernyő-tartalmakkal.  A felhasználó a hálózat bármely számítógépéről elérheti a Sinema Server weboldalait. Az ezekhez való hozzáférést a HTTPS protokoll védi, de a védelem jelszavas autentikációval is kiegészíthető. Egyidejűleg több felhasználó is lekérdezhet információkat, függetlenül attól, hogy az illető a hálózatban hol helyezkedik el.

A folyamatos üzem során a Sinema Server ciklikusan lekérdezi az Ethernet hálózat részvevőit és jelenti a hálózatból érkező vészjeleket. A hálózat változásairól, a hibákról és a rendelkezésre állásokról napló készül, melynek adatait egy adatbázis archiválja. A rendszer riportfunkciókat is kínál, melyek segítségével egyedileg beállítható időszakokról kiértékelések, elemzések készíthetők. A szoftvernek email kliens funkciója és egy OPC szervere is van, amelyek révén a hálózati adatokat és riasztásokat más rendszereknek lehet továbbítani. A Sinema Server könnyen integrálható HMI (Human Machine Interface) és vizualizációs rendszerekbe (pl. a Siemens Simatic WinCC-be). Ezáltal a felhasználó nemcsak magát az automatizálási rendszert illetve automatizált létesítményt, hanem a hálózatban lezajló folyamatokat is felügyelheti.

Kulcsszavak: Siemens hálózat

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50