9000 iPod-ra nyúlta le az Apple-t a michigani csaló

Milkovits Gábor, 2009. március 22. 16:20

A 23 éves, Kalamazoo-i illetőségű Nicholas Arthur Woodhams készülék-szervizelő egy rém egyszerű módszerrel nagyjából 9000 darab iPod Shuffle-t küldetett magának az Apple-el, amikért aztán se nem fizetett, se nem küldött vissza helyettük gyári hibás példányokat.

Woodhams azt a tényt használta ki a csaláshoz, hogy az Apple ingyenes csereakciót indított a gyári hibás Pod Shuffle készülékekre. A felhasználónak, vagy akár szervizt/kereskedést üzemeltető vállalkozónak ehhez mindössze a rossz készülék, illetve készülékek sorozatszámát kellett beírni az Apple honlapján a megfelelő helyre, és a gyártó máris küldte az új cserepéldányt. A csaló a legegyszerűbb, „vak tyúk is talál szemet” módszert alkalmazta, azaz véletlenszerű számsorokat írt be, amelyek vagy jónak bizonyultak, vagy nem. A cseréhez elvileg egy működő bankkártya elküldésére is szükség lett volna, ahonnan az Apple lehívhatta volna az új iPod Shuffle-ok árát abban az esetben, ha mégsem érkeznek be hozzá a hibás készülékek. A kártyákat azonban nyilván nem ellenőrizték túl szigorúan, mivel Woodhams olyan számlákhoz tartozó példányokat küldött el, ahonnan az Apple nem jutott hozzá a pénzéhez.

A történet többi része kitalálható: a csaló a hivatalos árnál olcsóbban, 49 dollárért értékesítette a hordozható zenelejátszókat, méghozzá úgy tűnik, elég nagy tételben, mivel letartóztatásakor az FBI egy számlán mintegy félmillió dollárt, valamint ingatlanokat és három luxusautót is lefoglalt. Arról, hogy milyen büntetés várhat az elkövetőre, az illetékes ügyészség egyelőre nem nyilatkozott.

Kulcsszavak: hacker iPod

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59