Hackerek töltötték le a következő generációs amerikai lopakodó vadászgép terveit

Kiss Ádám Zoltán, 2009. április 22. 00:22

Most is beigazolódott a régi igazság, miszerint ha valamit tényleg titokban akarsz tartani, húzd ki a falból a dugót. A rendkívüli biztonsági intézkedések ellenére hackerek több terabájtnyi adatot töltöttek le az Egyesült Államok következőgenerációs lopakodó vadászának terveiből.

A szupertitkos, vagy legalábbis eddig szupertitkos gépet a hivatalosan Joint Strike Fighter néven emlegetett 300 milliárd dolláros projekt keretén belül fejleszti a Pentagon. A fejlesztők azonban elkövették azt a hibát, hogy olyan gépen tároltak adatokat, mely az internetre volt kapcsolva. Ez pedig valóban szarvashiba, hiszen már a világháló hajnalán, az egyik első CIA adatbázisfeltörés során is sebtében úgy zárták be a biztonsági kiskaput, hogy az internetes hálózatra csatlakoztató dugót kihúzták a falból. Ezúttal azonban a jelek szerint nem a Pentagon a hibás. Feltételezhetően az egyik beszállítónál válhatott lehetővé egy ilyen betörés, a jelentősebb alvállalkozók pedig a Lockheed Martin, a Northrop Grumman, és a BAE Systems, ám nem meglepő módon egyikük sem nyilatkozott a témával kapcsolatban. Az esetről a mérvadó The Wall Street Journal számolt be, és forrásai azt is megerősítették, hogy nemrég az USA légvédelmi irányítórendszerébe is betörtek. A részleteket érthető módon titkolják, hiszen egyre gyakoribbak az ilyen nemzetbiztonsági szempontból felmérhetetlenül veszélyes betörések. A közelmúltban például az ország energiaelosztó rendszerébe törtek be és helyeztek el rosszindulatú kódot, melyet rejtve maradása esetén idegen hatalmak esetleges konfliktus alkalmával aktiválni tudtak volna. A mostani esettel kapcsolatban számos kérdés merül fel, és nem csak a betörés ténye igen zavaró az illetékesek számára, hanem a letöltött adatok hatalmas, terabájtnyi mennyisége, hiszen ennyi információ eltulajdonítása gyors hálózatokon keresztül is órákba telik.

Kulcsszavak: hadiipar hacker

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14