Olcsóbb Windows 7 netbookokra

Kiss Ádám Zoltán, 2009. május 24. 21:01

A Microsoft kiszivárgott információk szerint az asztali és teljes értékű hordozható gépekre szánt változatoknál olcsóbban adja majd a Windows 7 licenceit a gyártóknak a netobookokhoz, ám meghatározta, meddig számít egy gép netbooknak.

Mind a gyártók, mind  felhasználók számára fontos, hogy mennyibe kerül az előtelepített operációs rendszer, hiszen ez befolyásolja a végfelhasználói árat, sőt, minél olcsóbb kategóriáról beszélünk, annál inkább. Az egyre terjedő, és mára az összes hordozható gép eladásainak egyötödét kitevő netbookok esetében az Intel új integrált grafikus maggal és memóriavezérlővel ellátott Atom processzora segíthet a hardver oldaláról visszanyomni a kissé elszabadult árszintet az eredeti mértékre, szoftver szempontjából pedig a Windows 7. Tény, hogy sok gyártó éppen költségcsökkentés miatt Linux alapú szoftvert telepít az ilyen gépekre, sőt léteznek próbálkozások a Google Android ilyen jellegű felhasználására, ám a Windows általános elterjedtsége miatt mégiscsak az új, 7-es rendszert várja a többség.

A Microsoft teljesítménytől függően a Windows 7 Starter Edition és Windows 7 Home Premium változatokat ajánlja ebbe a kategóriába. Ez önmagában újdonság, hiszen a Starter Edition verziók eddig csak a fejlődő országok piacain voltak elérhetőek. Az árazás nem teljesen letisztázott, de úgy tűnik, a szoftvergyártó 15 dollárt kér az ilyen Windows 7 licencekért, ami jelentősen kevesebb az asztali gépek licencdíjánál. A Starter Edition a leggyengébb hardverekre készült, és beépített önkorlátozása révén egyszerre csak öt program futtatását teszi majd lehetővé. Ahhoz azonban, hogy az olcsóbb licencdíj elérhető legyen, felülről korlátozták a gépek tudását, vagyis a megadott kritériumoknál jobb hardver már nem számít netbooknak. A jelenlegi Windows XP és Vista kritériumokhoz képes minkét irányba történt elmozdulás. A maximális képátmérő eddig 12,1 inch volt, a Windows 7-nél 10,2 inch lesz. A merevlemezekénél az eddigi 160 GB HDD,vagy 32 GB SDD a Windows 7 esetében 250 GB HDD vagy 64 GB SDD lesz, a grafikus mag eddigi DirectX 9-es maximálása teljesen megszűnik. A processzor terén eddig meglehetősen körülményes volt a leírás, általában az 1 GHz alatti egymagos volt elfogadható, és még megadtak kivételeket. A Windows 7-nél ez a szám 2 GHz-re emelkedik, illetve a CPU nem fogyaszthat 15 Wattnál többet.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50