Lehallgatható mátrix-nyomtató

Genda Csongor Zoltán, 2009. május 28. 16:44

Német tudósok kísérletei azt igazolták, hogy a mátrix nyomtatók zörejét vissza lehet kódolni, így fokozott biztonsági veszélyt jelent azok használata.

Sokan azt gondolják, hogy a mátrixos megoldás már a múlté, ám számos helyen részét képezik még az ilyen készülékek az informatikai eszközparknak, többnyire az orvosi rendelőkben, és a pénzügyi hivatalokban lehet találkozni még ma is ilyen ősrégi, ám mégis megbízható termékkel. A saarbrückeni egyetem kutatói azonban óvva intenek az ilyen nyomtatók használatától, hiszen az azok által kibocsátott hang visszafejthető szöveggé egy speciális szoftverrel, adatbiztonsági szempontból tehát óriási kockázatot jelent azok további üzemeltetése. A kísérleti adatlapból kiderül, hogy az ilyen eszközökkel kinyomtatott szöveg 70%-a dekódolható, sőt a kutatók éles helyzetben, egy orvosi rendelőben is tesztelték az adatrabló technika használhatóságát, és ott is hasonló eredményeket kaptak.

Egy a kutatók által végzett felmérésből az is kiderül, hogy a bankok 30%-a még mindig mátrix nyomtatóval készíti a számlakivonatokat, az egészségügyi intézményeknek pedig a 70%-ában nyomtatják ilyen készülékkel a recepteket valamint a kórlapokat, s hozzá kell tennünk azt a pluszinformációt is, hogy ez nyugat-európai statisztikai adat, hazánkban tehát valószínűleg ennél is nagyobb arányban vannak jelen ezek az adatbiztonsági szempontból rendkívül veszélyes eszközök a hivatalos intézményekben.

A tanulmány készítői szerint nem arról van szó, hogy ezt a biztonsági rést máris kihasználnák a rosszindulatú bűnözők, de az esély megvan rá, hogy a jövőben bevessék ezt a technikát is, hogy hozzájussanak a bizalmas adatokhoz.

Kulcsszavak: security hacker printer

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36